Kinvi Bernard

– Mnogi su htjeli ubijati muslimane, smatrajući ih neprijateljima. Ja sam se tome oštro usprotivio. Čitava Misija se usprotivila – riječi su oca Bernarda Kinvija, kamilijanskog misionara iz Srednjoafričke Republike, kojega je zbog hrabrosti i nesebičnosti u spašavanju muslimanskog stanovništva, nagradom „Alison Des Forges“ odlikovala organizacija Human Rights Watch (HRW).

Podsjetimo, u ožujku 2013. godine ovu su afričku državu zahvatili nezapamćeni nemiri, nakon što su državnim udarom na vlast došli muslimanski Seleka pobunjenici i započeli progon nemuslimanskog stanovništva. Vrlo brzo, kršćanska je većina odgovorila organiziranjem  „Anti-Balaka“ odreda, čija se početna samoobrana ubrzo pretvorila u brutalne napade na muslimanska sela.

U takvim se okolnostima  našao i voditelj bolnice u katoličkoj misiji u Bossemptéléu, otac Bernard Kinvi, budući da je upravo njegov grad bio poprište najkrvavijih sukoba. Otac Kinvi provodio je dane u potrazi za preživjelima, od kojih su mnogi bili djeca, te ih prevozio u crkvu, na sigurno.

„Tijekom sukoba, zaštitio je na stotine muslimana unutar crkve, iako je zbog toga bio u smrtnoj opasnosti. U ožujku 2014. Afričke mirovne snage evakuirale su preostale muslimane iz Bossemptéléa u Kamerun… Oko 70 ljudi, te više od desetero djece s invaliditetom, ostavljeni su u Bossemptéléu jer su bili preslabi za putovanje. Neometan, otac Kinvi nastavio je brinuti za muslimane i organizirao njihov povratak u obitelji“, stoji u obrazloženju HRW-a.

– U vrijeme krvoprolića u Srednjoafričkoj Republici, otac Kinvi svakodnevno je riskirao svoj život kako bi spasio na stotine muslimana od sigurne smrti od ruku ubojica. Poniznom hrabrošću i zaraznim osmjehom, ustao je u obranu najranjivijih – riječi su Petera Bouckaerta, ravnatelja za hitne situacije HRW-a.

O svemu je progovorio i otac Kinvi, izjavivši kako nije bio jedini kršćanin koji je stao u obranu muslimana.

– Treba naglasiti kako je u Srednjoafričkoj Republici više svećenika, redovnika i drugih kršćana štitilo muslimane. To nije bio sektaški sukob, već politički – pojasnio je otac Kinvi te dodao:

– Ovo odlikovanje je poziv na mir i pomirenje. Pozivam svoju srednjoafričku braću i sestre da se pridruže nastojanjima oko mira i razvoja naše Države.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net