Arap

Sudbina kršćana u arapskom svijetu uznemirava biskupe Europske unije. Zajedno s komisijom biskupa europske zajednice, skupine političara europskih pučkih stranaka te konzervativnih i reformatorskih stranaka organiziraju za 9. svibnja seminar o kršćanima Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike, priopćuje Kipa, dodajući podatak da je 26 biskupskih konferencija država članica Europske unije i da imaju svoje stalno tajništvo u Bruxellesu, dok u radovima njihovih skupština kao promatrači sudjeluju biskupi Hrvatske i Švicarske.

Za spomenuti seminar o kršćanima na Srednjem istoku i Sjevernoj Africi uzeta je tema o godišnjici takozvanog arapskog proljeća te će na skupu nastupiti predstavnici međunarodnih organizacija iz Europe i Amerike poput nama već poznate koja nosi ime ‘Pomoć Crkvi koja trpi’, a iskazuje se brigom napose za progonjene kršćane. Tim se skupom žele analizirati novonastala stanja u tom dijelu svijeta, jer, prema mišljenju mnogih, stanje je još više otežano, a ‘arapsko proljeće’ prometnulo se zapravo u nekom smislu u ‘arapsku zimu’.

Na skupu se očekuju i svjedočanstva s tih područja, primjerice maronitskoga nadbiskupa u Damasku, Pierbattiste Pizzabale, franjevačkoga kustosa u Svetoj Zemlji i Jeruzalemu. Nastupit će i bivši libanonski ministar novčarstva i gospodarstva. Svakako će se govoriti i o shvaćanju demokracije i temeljnim ljudskim pravima na tim područjima.

Već se nekoliko dana po inozemnom tisku i elektronskim medijima u različitim oblicima piše o takozvanom ‘arapskom proljeću’, da bi potom uslijedila ‘arapska zima’ te se pritom misli na sve jaču ulogu islamista različitih boja u politici pojedinih i dosad muslimanskih zemalja. (rv/bitno.net)