„Planned Parenthood se ne srami onoga što su činili i nastavljaju činiti. Ali mi ćemo polagati račune kao nacija, pred Bogom, zbog naše apatije i ubojstva preko 50 milijuna djece u maternicama“ izjavila je u srijedu, tijekom saslušanja u Kongresu, Gianna Jessen koja je kao dijete preživjela abortus.

Jessen, o kojoj smo već pisali na portalu, pritom je upitala zastupnike „Koliko je Lamborghinija kupljeno krvlju nevine djece?“ referirajući se na jedan od objavljenih filmova u kojem Mary Gatter, medicinska upraviteljica jedne od Planned Parenthoodovih klinika u Kaliforniji, u šali ističe kako želi Lamborghini, raspravljajući o tome je li cijena od 100 dolara po subjektu dovoljna. I dok je Mary Gatter to izrekla kao šalu, rasprava o novcu i bogaćenju na organima abortiranih beba govori kakav je odnos zaposlenika PP-a prema nerođenoj djeci.

Na saslušanju su još govorili Mellisa Ohden, žena koja je također kao dijete preživjela abortus, James Boop, glavni savjetnik organizacije National Right to Life te Priscilla Smith, viša suradnica na Programu za proučavanje reproduktivnog prava na Sveučilištu Yaleu.

Rasprava je podigla veliku prašinu među političarima i medijima te dodatno polarizirala republikance i demokrate po tom pitanju. Dok se republikanci, koji čine većinu u Kongresu, zalažu za prestanak financiranja Planned Parenthooda, demokrati ih optužuju za pristranost, ističući kako filmovi ne dokazuju ilegalne radnje.

Iako na saslušanje nije pozvan nitko iz Planned Parenthooda, Priscilla Smith naglasila je u svom iskazu kako je navedena institucija „voljena među Amerikancima, jer je jedna od najboljih pružatelja usluga visoke kvalitete van područja pobačaja“.

S druge strane, kako prenosi L.A. Times, Gianna Jansen dotaknula se pitanja ženskih prava izjavivši „ako je pitanje abortusa pitanje prava žene, koja su onda bila moja prava?“.

Premda prethodno u Senatu nije prošao prijedlog da se zaustavi financiranje navedene organizacije, prema medijskim najavama republikanci ne žele odustati od borbe te najavljuju ponovnu ofenzivu na Senat i Kongres. Podsjećamo, američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako će uložiti veto na eventualnu odluku Kongresa o prestanku financiranja PP-a.

Cijela rasprava oko abortusa i financiranja organizacija koje pružaju tu uslugu zahuktala se nakon objave nekoliko videozapisa od strane Centra za medicinski progres, koji pokazuju kako su zaposlenici PP-a prodavali organe pobačene djece drugim tvrtkama.

Tino Krvavica | Bitno.net