Papa Franjo susrest će se ovaj tjedan s peruanskim dominikancem Gustavom Gutierrezom, “ocem” kontroverznog pokreta teologije oslobođenja nastalog u Latinskoj Americi u 1970-ima, objavili su talijanski mediji.

Vijest o susretu Franje s vjerojatno najznačajnijim teologom oslobođenja mediji su objavili pozivajući se na izjave prefekta Kongregacije za nauk vjere nadbiskupa Gerharda Ludwiga Müllera. Müller je tu najavu izrekao na predstavljanju talijanskog izdanja knjige “Na strani siromašnih. Teologija oslobođenja” koju su svojedobno zajedno napisali Gutierrez i on. Promociji knjige nazočio je i dominikanac. Gustavo Gutierrez za svećenika je zaređen 1959. nakon čega je desetljećima pastoralno djelovao u siromašnim četvrtima grada Lime. Studirao je u Leuvenu i Lyonu gdje je 1985. i doktorirao. U svojim poznim godinama ušao je u red dominikanaca. Njegovo djelo iz 1971. “Teologija oslobođenja” dalo je ime cijelom teološkom pokretu koji je naglasak stavljao na društveni angažman Katoličke crkve i zauzetost za siromašne slojeve društva. Međutim, s vremenom je postajalo jasnije da su pojedini dijelovi pokreta počeli “zastranjivati” i udaljavati se od kršćanskog nauka. Došlo je do kritika koje su kulminirale dokumentom Kongregacije za nauk vjere koja je 1984. izdala naputke u kojoj se teologija oslobođenja ozbiljno optužuje za preuzimanje marksističke teorije društva i udaljavanje od izvorno kršćanskog nauka o spasenju.

Ono što sada mediji primjećuju jest da Gutierrez nikada nije imao konkretnih sukoba s vodstvom Katoličke crkve (za razliku od recimo brazilskog franjevca Leonarda Boffa koji je napustio svoj red), ali o njegovim se djelima polemiziralo u Vatikanu. Njegov susret s Papom sigurno će pojačati teorije po kojoj Franjo na teologiju oslobođenja ipak gleda nešto blagonaklonije nego njegovi prethodnici, ali pri tome ne zanemaruje duhovna zastranjivanja u koja su neki od njezinih teologa bez sumnje upali. Vatikanolog Andrea Tornielli u svom je nedavnom komentaru napisao kako je očito da dolazi do stanovitog pomirenja između Vatikana i teologije oslobođenja, što se vidi i iz Gutierrezova boravka u Rimu, te činjenice da mu je L’Osservatore Romano nedavno posvetio velik prostor u svom izdanju. Taj proces pomirenja, tvrdi Tornielli, počeo je već za Benedikta XVI. koji je za prefekta Kongregacije za nauk vjere imenovao Müllera znajući da je on blizak s latinoameričkim teolozima.

J.I. | Bitno.net