Francuska

Frigide Barjot, vođa francuskog građanskog pokreta koji se oštro suprotstavio legalizaciji gay brakova u toj zemlji, odlučila je, nadahnuta hrvatskim referendumom o braku, pokrenuti on-line peticiju za raspisivanje referenduma na kojem bi građani glasali za ustavnu odredbu koja bi neizravno brak definirala kao zajednicu muškarca i žene u Ustavu, objavili su mediji u Francuskoj.

Barjot je, kako pišu mediji, objavila početak potpisivanja peticije za raspisivanje referenduma na kojem bi se građane pitalo žele li u Ustav unijeti odredbu da su “svi potekli od zajednice muškarca i žene”. Tako bi se, dakle, na neizravan način u Ustav uvela definicija po kojoj je brak zajednica isključivo muškarca i žene, jer jedino takav jamči biološku reprodukciju. To bi onda, posljedično, stvorilo potrebu za revizijom zakona koji je legalizirao gay brakove u Francuskoj. Kada skupi dovoljan broj potpisa Barjot kani peticiju poslati francuskom predsjedniku Francoise Hollandeu.

– Pritisak javnosti može promijeniti stvari. Od početka mi tvrde da je to nemoguće, ali Hrvatska je pokazala da to nije točno – rekla je Barjot, pravim imenom Virginie Tellenne koja je nekada bila stand-up komičarka, a u međuvremenu postala javnim licem pokreta protiv legalizacije gay brakova koji je okupio veliki broj Francuza.

Barjot je, inače, dan nakon referenduma u Hrvatskoj na svojoj društvenoj mreži napisala kako je ovo ljeto upoznala Željku Markić i razgovarala s njom, ta kako pomno prati zbivanja u Hrvatskoj.

Bitno.net