Francuska

Francuski predsjednik Francois Hollande pokrenuo je nacionalnu raspravu o aktivnoj eutanaziji. Kako izvješćuju francuski mediji, Hollande je najavio osnivanje Etičke radne skupine koja će se baviti pitanjem završetka života. Predsjednik te skupne bit će, prema medijskim informacijama, nekadašnji šef Francuskoga etičkog povjerenstva (CCNE) Didier Sicard. Do prosinca će se povesti i više javnih rasprava koje bi trebale pokazati mišljenje javnosti o pitanju eutanazije.

Hollande je također signalizirao spremnost povećati financijska sredstva za palijativnu medicinu. Bol se kod dvije trećine umirućih danas može ublažiti odgovarajućim lijekovima, izjavio je francuski predsjednik 17. srpnja, tijekom posjeta jedinici palijativne skrbi u blizini Pariza. Međutim, dodao je Hollande, od tog smo cilja još uvijek daleko.

Didier Sicard, koji se navodi kao predsjednik nove etičke radne skupine, još se 2000. godine zauzimao za izuzetke od zabrane aktivne eutanazije. I Hollande se u predizbornoj kampanji, među ostalim, zauzimao za odobravanje eutanazije za neizlječive bolesnike koji izričito žele okončati svoj život. Zbog toga ga je Crkva kritizirala. (ika/bitno.net)