Kad ju je snimio u kolovozu 1999. godine, Michael Clancy bio je slobodni fotograf koji je za američki dnevnik USA Today snimao izvođenje operacije na čedu u majčinoj utrobi. Toj tada nerođenoj bebi, kojoj će roditelji kasnije nadjenuti ime Samuel Armas, bila je dijagnosticirana spina bifida ili rascjep kralježnice koji nastaje najčešće između 26. i 28. dana nakon začeća, što tako rođenoj djeci i njihovim roditeljima uzrokuje velike probleme. Operaciju zatvaranja rascjepa predvodio je dr. Joseph Bruner na Sveučilištu Vanderbilt.

Nakon što je napravljen rez na trbuhu majke Julie Armas, maternica joj je nježno izvađena i položena malo niže od reza, a kirurzi su isplanirali kako će operirati Samuela tako da nijedan dio njegova tijela ne vade iz maternice.

Međutim, u jednom je trenutku fotograf krajičkom oka primijetio kako se čitava maternica iznutra trese. Opisuje:

“Odjednom je cijela ručica izvirila iz razrezane maternice, a onda se povukla opet unutra, ali tako da je samo nježna šačica s majušnim prstićima ostala vani. Liječnik je dodirnuo ručicu i podigao ju je, a onda je uslijedila reakcija. Djetešce je prstićima obuhvatilo kirurgov prst. A kirurg je potom, kao da želi provjeriti jačinu zahvata, blago zatresao prstom. No, Samuel ga je čvrsto držao. I tada sam pritisnuo okidač na fotoaparatu. To se dogodilo tako brzo da je sestra koja je stajala pokraj mene upitala: ‘Što se dogodilo?’ ‘Djetešce je ispružilo ručicu’ – odgovorio sam. ‘O, pa dječica to stalno čine’ – uzvratila mi je.”

Clancy se otada žarko zauzima za život nerođenih beba i širi poruku da su ona ljudska bića i zaslužuju zaštitu.

“Ta fotografija prikazuje najraniju ljudsku interakciju koja je ikada zabilježena. Ona dokazuje da je čedo u maternici majke staro 21 tjedan ljudsko biće koje je kadro komunicirati.”

Časopis Rhema | Bitno.net