Marija Bistrica

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 15. kolovoza u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Misu je predvodio u koncelebraciji s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, rektorom Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željkom Faltakom i ostalim svećenicima hodočasnicima.

Sinj

U svetištu Gospe Sinjske na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, 15. kolovoza, svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Okupilo se mnoštvo vjernika iz svih krajeva republika Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa su im već od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bili brojni svećenici. Slavlje misa počelo je u 4 sata, a mise su potom slavljene svakih sat vremena.

Vrpolje

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u subotu 15. kolovoza misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slavlje je započelo molitvom i posvetom Šibenske biskupije pred čudotvornom Gospinom slikom.

Biskup Tomilsav Rogić vjernike je pozvao da snaže svoju vjeru u vjeri nebeske Majke, Majke proslavljene poslije svih iskušenja koja je prošla. Radost Neba ne da se s ničim uspoređivati. Snaga vjere u Božju dobrotu kadra je sve pobijediti.

Voćin

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu, 15. kolovoza obitelji s brojnom djecom iz župa Požeške biskupije deseti puta hodočastile su u Voćin. Euharistijsko slavlje u voćinskom svetištu za velik broj hodočasnika koji su se rasporedili izvan crkve predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević.

Pozdravljajući nazočne članove obitelji i druge hodočasnike koji su im se pridružili, biskup je rekao da nas Marija ovdje u Voćinu uvijek dočekuje kao majka koja je bila vjerna Bogu od početka do kraja, primajući dijete Isusa i omogućujući mu da u obitelji raste u milosti Božjoj. Kazao je da joj želimo ovim hodočašćem povjeriti sve ono što nastojimo u svojim obiteljima ostvarivati kao Božje poslanje: vjernost u braku, primanje najvećeg dara – života, brojnu djecu, povjeriti joj sve ono što nam je u našoj svakodnevici teško i mučno, zahvaljivati za ono što je lijepo i Božje.

Trsat

Blagdan Marijina Uznesenja na Nebo, Velika Gospa, 15. kolovoza u trsatskom je svetištu uobičajeno proslavljena brojnim euharistijskim slavljima na otvorenom u dopodnevnim satima na koja je u svetište hodočastio veliki broj vjernika. Ipak, zbog znane situacije s koronavirusom bilo ih je upola manje nego inače i nastojali su pridržavati se socijalne distance, posvjedočili su to čuvari svetišta, trsatski franjevci.

Jednako je bilo i na središnjem euharistijskom slavlju kojega je u večernjim satima predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, veliki je broj ljudi sudjelovao u slavlju na Trsatskom perivoju, ali osjetno manji no inače. Novi je gvardijan fra Krunoslav Kocijan na početku mise pozdravio sve hodočasnike kao i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te ministra Olega Butkovića.