tumblr_n92vvr2FYT1qfgm3xo1_1280

Fotografiju koju upravo gledate snimio je fotograf Robert Wolfe 1972. godine na Sveučilištu Minnesota za vrijeme operacije pacijentice zbog vanmaternične trudnoće. Gledajući ovu fotografiju nitko ne može negirati ljudskost nerođenog djeteta, čak ni i u tako ranoj fazi njegova razvoja.

Izjava anesteziologa pri operaciji dr. Paula E. Rockwella zabilježena je u priručniku za abortus koji je napisao dr. John C. Willke:

„Prije dosta godina, prilikom davanja anestezije kod tubarne rupture zbog ektopične trudnoće (u trajanju od 2 mjeseca), u ruke su mi predali vjerojatno najmanje ljudsko biće koje sam ikad vidio. Embrionska vreća bila je prozirna i netaknuta. U vrećici je bilo sićušno muško dijete koje je nevjerojatno energično plivalo u amnionskoj tekućini, pričvršćeno pupčanom vrpcom za stijenku. To sićušno ljudsko biće bilo je savršeno razvijeno, s dugim klinovitim prstima, nogama i stopalima. Bilo je skoro prozirno što se tiče kože, a njegove nježne vene i arterije bile su vidljive od svojih početaka pa sve do završetaka prstiju. Beba je bila naročito živahna i nije nimalo izgledala kao na slikama i crtežima „embrija“ koje sam do tada imao priliku vidjeti. Kada smo otvorili embrionsku vreću, sićušni čovjek je istog trena ostao bez svog života i poprimio karakterističan izgled embrija u toj fazi razvoja, s tupim ekstremitetima itd.“ (dr. Paul E. Rockwell)

Nerođeno dijete u dobi od 8 tjedana kakvo vidimo na fotografiji u Republici Hrvatskoj je potpuno nezaštićeno jer se njegovo pravo na život grubo krši zakonom o pobačaju koji je na snazi od 1978. godine i koji dozvoljava da se pobačaj u ovoj fazi (i kasnije do kraja 10. tjedna trudnoće) kod uredne trudnoće izvrši po hitnom postupku i bez navođenja razloga za tako okrutan čin.

Zdravstveniodgoj.com | Bitno.net