Nizozemska pro-abortivna aktivistička skupina Women on Waves prošli je tjedan bespilotnom letjelicom prenijela iz Njemačke u Poljsku abortivne pilule zabranjene u toj zemlji, a na poljskoj strani letjelicu je sačekala aktivistkinja kojoj su tablete bile namijenjene i potom ih pred novinarskim kamerama progutala.

Cijela provokacija dogodila se na granici između Njemačke i Poljske na rijeci Odri. Bespilotna letjelica uzletjela je na njemačkoj strani, u Frankfurtu nad Odrom i potom sletjela nedaleko, na poljskoj strani gdje se nalazi grad Słubice. Tamo je dron dočekala aktivistkinja Agnieszka Olszewska, novinarima obznanila kako su prenesene abortivne tablete za nju i njezinu prijateljicu, te ih potom progutala.

Iza ovog događaja osim nizozemske skupine stoji još nekoliko poljskih feminističkih organizacija te stranka lijevo-liberalnog populiste Janusza Palikota Twoj Ruch. Njihov je cilj, kako su rekli organizatori, “svratiti pozornost na nepravedan položaj u kojem se nalaze Poljakinje”, jer su im “zabranjena abortivna sredstva Mifepristone i Misoprostol koja su dopuštena u većini europskih zemalja”.

Skupina Women on Waves poznata je i po brodu na kojem je postavila kliniku za abortus i sada s njim uplovljava u luke u zemljama gdje je abortus zabranjen – poput Portugala, Španjolske i Irske i tamo se zaustavlja u međunarodnim vodama te ženama osigurava abortus. Njihov brod pristajao je i u vodama blizu Poljske.

– Slali su brod, a sada šalju dron. Koriste tehniku u službi smrti – komentirao je vlč. Andrzej Sapieha, glasnogovornik biskupije zielonogórsko-gorzowske, kojoj pripada i grad Słubice.

Pro-life udruge u Poljskoj zatražile su od policijskih vlasti u Poljskoj da ispitaju zakonitost cijele provokacije i kazne organizatore ako se ustvrdi da su prekršili neki od zakona.

Goran Andrijanić | Bitno.net