Američka televizijska postaja ABC javlja kako je FBI uhitio 15-godišnjeg dječaka, navodno zbog sumnje u pripremanje napada na papu Franju tijekom njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vijest je objavljena svega nekoliko dana nakon što je predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost američkog Kongresa, Mike McCaul, izjavio kako su američke službe „spriječile jedan određen slučaj“ potencijalnog napada na Papu.

Izvješće koje je objavio FBI ističe kako je „maloljetnik (…) namjeravao poduzeti detaljni napad koji bi uključivao više sudionika, vatreno oružje i eksplozivna sredstva, usmjeren na visokog stranog dužnosnika“. FBI također tereti maloljetnu osobu za „pokušaj davanja materijalne pomoći terorističkoj organizaciji“.

Premda se u izvještaju koje je objavio FBI ne spominje izrijekom papa Franjo, ABC preko vlastitih izvora doznaje kako je tinejdžer, koji živi u okolici Philadelphije, izabrao upravo Svetog Oca kao svoju metu pod utjecajem terorističke organizacije ISIS.

Spomenuti izvještaj nadalje navodi kako je 15-godišnjak „dobio uputstva za izradu eksplozivnih naprava te ih širio dalje putem društvenih mreža“ dodajući kako „inovativno korištenje društvenih medija i komuniciranja igra ključnu ulogu u motiviranju mladih stanovnika SAD-a na pridruživanje ISIS-u…“

Što se tiče maloljetne osobe i sumnji u pripremu napada, FBI je odbio komentirati detalje slučaja, navodi britanski Independent, uvjeravajući kako su poduzete sve mjere oko zaštite Pape tijekom njegova posjeta Philadelphiji i drugim američkim gradovima.

Tino Krvavica | Bitno.net