U povodu Međunarodnoga dana žena, Radio Vatikan se osvrnuo na govore pape Franje o ženama u Crkvi. “Prvi svjedoci uskrsnuća su žene. To je lijepo. A to je pomalo poslanje žena”, rekao je Papa 3. travnja 2013. godine, tri tjedna nakon izbora na Petrovu stolicu, na drugoj općoj audijenciji njegova pontifikata.

Papa je često od srca govorio u prilog žena, o njihovoj ulozi u Crkvi i u društvu. S druge strane, Jorge Mario Bergoglio u više navrata spomenuo je neke žene koje su najviše utjecale na njegovu vjeru, poput njegove bake Rose ili mlade novakinje Malih sestara uznesenja Marijinog koja ga je držala u rukama čim se rodio. Učiteljstvo pape Franje o ženskom geniju, osim riječima, bogata je i gestama. Papa je proširio pranje nogu na žene prilikom posjeta ženskim zatvorima, osnovao je komisiju za đakonat žena, povećao je broj  žena imenovanih na važne službe u Vatikanu i izabrao je teologinju Anne-Marie Pelletier za pisca meditacija za Križni put.

Treba naglasiti da razmišljanje Svetoga Oca o ženama polazi od teologije. Tako je 28. srpnja 2013. godine, u razgovoru s novinarima u avionu na povratku sa Svjetskog dana mladih u Riju de Janeiru, izjavio: “Crkva bez žena je kao apostolski zbor bez Marije.” Naglasio je da je Crkva ženskog roda, ona je zaručnica i majka. Još značajniju potvrdu toga uočavamo četiri godine kasnije u svjetlu njegove odluke da se u liturgijski kalendar upiše spomen Blažene Djevice Marije Majke Crkve.

Sluganstvo ili služenje

Papa Franjo se u nekoliko navrata požalio da u Crkvi još nema “duboke teologije žene”. Tako je 12. listopada 2013. godine, prilikom prijema članova Papinskoga vijeća za laike u prigodi 25. obljetnice poslanice Mulieris dignitatem, izjavio da  je važno pitati se koliko je žena prisutna u Crkvi. “Meni se sviđa razmišljati da Crkva nije muškog roda, već ženskoga. Crkva je žena, ona je majka zato moramo produbiti svoje razumijevanje toga”, dodao je. Također je spomenuo iskorištavanje žena koje treba prijaviti. “Trpim kada vidim da u Crkvi uloga služenja žene prelazi u ulogu sluganstva”, smatra papa Franjo.

S posebnom je snagom o tome ponovno govorio 16. svibnja 2016. godine, tijekom susreta Međunarodne unije vrhovnih poglavara. Od njih je tražio da imaju hrabrosti reći “ne” kada se traži nešto što je više pitanje sluganstva nego li služenja. “Kad se želi da neka posvećena osoba obavlja sluganski posao obezvređuje se život i dostojanstvo te žene. Njezin poziv je služenje: služenje Crkvi, gdje god bila. Ali, ne sluganstvo”, snažno je naglasio Papa.

U poruci sudionicima Festivala obitelji u Rivi del Garda, 2. prosinca 2014. godine, uzeo je kao svoje poteškoće i muke tolikih žena kojima u društvenom životu nisu priznata njihova prava. “Potrebno je učiniti da žena ne bude prisiljena na previše težak posao zbog ekonomskih potreba. Moramo uzeti u obzir da obaveze žena, na svim razinama obiteljskog života, čine također neusporediv doprinos životu i budućnosti društva”, rekao je tom prilikom.

Žene kao prenositelji vjere

Posebno je značajan govor koji je papa Franjo imao 7. veljače 2015. godine na plenarnom zasjedanju Papinskog vijeća za kulturu na kojemu je središnja tema bila „Ženske kulture: jednakost i različitost”. “Vrijeme je da se žene ne osjećaju gosti, već u potpunosti sudionici u različitim prilikama društvenog i crkvenog života”, rekao je. Upozorio je da je to izazov koji se više ne može odgađati. Naglasio je hitnu potrebu da se ženama dade prostora u životu Crkve, potičući veću rasprostranjenost i utjecaj ženske prisutnosti u zajednicama s većim uključenjem žena u pastoralne odgovornosti.

Šireći pogled na društvo Sveti Otac je osudio komercijalizaciju ženskog tijela, mnoge oblike ropstva kojima su podvrgnute žene, i apelirao je kako bi se nadvladala podređenost i promicala uzajamnost. Na to se pitanje osvrnuo također prilikom susreta s Papinskom akademijom za život, 5. listopada 2017. godine kada je od te ustanove zatražio da krene od obnovljene kulture identiteta i različitosti. Kritizirao je utopiju ‘srednjega roda’, biološku i psihičku manipulaciju seksualne različitosti. Papa smatra kako je potreban savez između muškarca i žene pozvan preuzeti odgovornost za cijelo društvo.

Papa Franjo je posvetio mnoge propovijedi ženskim biblijskim likovima, a posebno Blaženoj Djevici Mariji, tijekom slavlja misa u Domu svete Marte. Tako se 26. siječnja 2015. godine usredotočio na temu prijenosa vjere. “Zašto su uglavnom žene prenositelji vjere”, pita se Papa. Smatra da odgovor treba ponovo treba tražiti u svjedočanstvu Blažene Djevice Marije jer je ona žena koja nam je donijela Isusa. “To je put koji je izabrao Isus. Želio je imati majku. Čak i dar vjere dolazi preko žena, kao što Isus dolazi po Mariji”, naglasio je papa Franjo.

Papa Franjo je 31. svibnja 2016. godine govorio o “hrabrim ženama” koje svakodnevno daruju radost i ispunjavaju živote drugih, dok je 9. veljače prošle godine istaknuo da “bez žene nema sklada u svijetu”. Žena je ta koja donosi sklad, koja nas uči milovati, ljubiti nježno, i ona je ta koja svijet čini lijepim. Potrebna nam je nježnost koju je mali Jorge primio od svoje majke i bake, a koju sada Franjo ponovo daruje svijetu.

IKA | Bitno.net