Europski vjerski čelnici pripadnici Europskoga vijeća religija za mir (Ecrl), sa zadovoljstvom su pozdravili čvrstu osudu zločina koje su počinili pripadnici samozvane Islamske države, a koju su iskazali europski muslimanski i nemuslimanski čelnici i organizacije. U Europi naime jača pokret muslimanskih zajednica protiv terorizma koji hara Bliskim istokom, prijeteći opstojnosti svekolikih vjerskih zajednica. U Norveškoj je, proteklih dana, na tisuće osoba različitih religija, sudjelovalo u mimohodu koji su u Oslu organizirale mlade muslimanke.

I u Ujedinjenom Kraljevstvu su se čelnici muslimanskih zajednica izričito ogradili od džihadista Islamske države. Njima je potporu dao i engleski ogranak Organizacije religije za mir (Rfp), Svjetske međureligijske mreže za promicanje mira i suradnje, koja u jednoj izjavi usklađenoj s Europskim vijećem religija za mir, podsjeća da se „zločini Islamske države ne mogu opravdati nijednim svetim tekstom, kao ni Božjim blagoslovom“.

Dokument također potvrđuje obvezu, koju su u Beču 2013. god. potpisali vjerski čelnici Europskoga vijeća religija za mir, o ujedinjavanju snaga „u borbi protiv prijetnji vjerskoj slobodi“ i „u osudi prijetnji vjerskoj slobodi drugih“, kada te prijetnje dolaze od neke vjerske zajednice – kaže se u dokumentu.

RV/Bitno.net