Proteklih nekoliko tjedana u Jeruzalemu su više puta grafitima punima mržnje nagrđena sveta kršćanska mjesta. Među porukama su i ove: “Smrt kršćanstvu” i “Mi ćemo vas razapeti”.

Rabini

Konferencija europskih rabina oštro je osudila najnovije napade na kršćanska mjesta u Izraelu. Takav vandalizam je “nežidovski” i “sve nas boli”, izjavio je predsjednik Konferencije rabin Pinchas Goldschmidt 29. veljače u Bruxellesu. Grafiti protuslove i duhu i slovu Tore.

Rabinska Konferencija pozvala je izraelsku vladu da temeljito istraži kriminalne napade te kazni odgovorne. Izrael se uvijek zauzimao za zaštitu vjerskih prava svih religija. “Moramo osigurati da se s građanima svih vjera, kao i s posjetiteljima zemlje postupa s poštovanjem u odnosu na njihove vjerske tradicije”, rekao je Goldschmidt.

Izraelski predsjednik Shimon Peres u međuvremenu je najavio da će nastaviti s istragom. Ti slučajevi uzimaju se vrlo ozbiljno, rekla je glasnogovornica predsjednikova Ureda. Poglavar kršćanskih svetih mjesta, kustos fra Pierbattista Pizzaballa, pismom se 27. veljače obratio predsjedniku Peresu i zamolio ga za pomoć u istrazi.

Proteklih nekoliko tjedana u Jeruzalemu su više puta grafitima punima mržnje nagrđena sveta kršćanska mjesta. Među porukama su i ove: “Smrt kršćanstvu” i “Mi ćemo vas razapeti”. Moguće je da su ti čini povezani s postupanjem izraelske vlade protiv ilegalnih naselja na Zapadnoj obali. Na grafitima se koriste izrazi kojima se služe radikalni doseljenici.(ika/bitno.net)