“Borba s glađu mora biti glavni zadatak međunarodne zajednice”, stoji u dokumentu europskog Caritasa kojeg je na forumu Europskog parlamenta predstavio glavni tajnik te organizacije Jorge Nuño Mayer, izvijestila je poljska katolička agencija KAI.

“Nitko ne smije umirati od gladi ili trpjeti zbog nje”, rekao je Mayer predstavljajući dokument pod imenom “Uloga EU u borbi protiv gladi do 2025.” u kojem se navodi kako je pravo na hranu jedno od temeljnih ljudskih prava, te kako čovječanstvo ima “moralnu obvezu” to pravo svima osigurati. Međunarodne institucije, nastavlja se u dokumentu, moraju činiti sve da to pravo bude poštivano.

Ono što je Caritas izložio u ovom dokumentu su konkretne mjere koje Europska Unija mora poduzeti kako bi ostvarila djelotvornu politiku borbe protiv nestašice hrane u raznim dijelovima svijeta. Jedna od tih mjera, primjerice, jest financijska potpora malim poljoprivrednicima kojih proizvodnja može pomoći zajednicama u situacijama kada u njima zavlada nestašica hrane.

Brojna istraživanja, među njima i ono UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu, pokazala su kako se na svijetu proizvodi dovoljno hrane kako bi se svakom čovjeku na planetu osigurao obrok u vrijednosti od 3000 kalorija dnevno. Unatoč tome, milijardu ljudi trpi od nestašice hrane, a svake godine od gladi umre 3 milijuna djece.

G. An. | Bitno.net