Vijeće europskih biskupskih konferencija želi da se osudi svega što se zbiva oko kršenja prava na život, sigurnost i vjersku slobodu pridruže i druge državne, kulturne i vjerske ustanove.
Žurno je poduzeti odlučne humanitarne mjere kako bi se odgovorilo na očajno stanje iračkih kršćana, a poželjno je da međunarodna zajednica i u ovom slučaju odgovori brzom potporom mnogim izbjeglicama te da im jamči siguran povratak njihovim gradovima i kućama – stoji u pismu Vijeća.

Katolička Crkva u Europi izražava svoju blizinu svima koji, živeći trenutke straha i užasa, očituju solidarnost i pružaju potporu napaćenim osobama i obiteljima. Europski biskupi dakle jamče svoju molitvu za mir i Ujedinjenim narodima upućuju odlučan apel, tražeći da žurno zaštite žrtve rata i nasilja, koje pate i očekuju solidarnost svijeta.

Neke su biskupske konferencije iz Europe samoinicijativno uputile apele za obustavu nasilja protiv kršćana u Iraku. U apelu Švicarske biskupske konferencije, biskupi su se „zaprepastili pred smrću, strahom i bijedom kršćana i drugih manjina na sjeveru Iraka. Ističući žurnost „pothvata međunarodne zajednice“ Crkva je u Švicarskoj potaknula vjernike da molitvom i materijalnom potporom pomognu iračkom stanovništvu.

Zabrinutost kršćana – objašnjeno je u priopćenju švicarske biskupske konferencije – odnosi se na sve osobe u teškoći, bez obzira na religiju, jer čiji je život u opasnosti treba znati da može računati na našu pomoć i pozornost.

I u Francuskoj Katolička Crkva sa svojim biskupima i drugim karitativnim tijelima posvojila apel pape Franje da se stane na kraj nasilju i da se uspostavi trajan i pravedan mir u Iraku, Gazi i Siriji. Navodeći brojne pothvate u korist regije, opustošene sukobom, Crkva je u Francuskoj pozvala vjernike da se 15. kolovoza pridruže molitvi za mir na Bliskom istoku, povjeravajući Djevici Mariji iračke kršćane i sve zajednice Bliskoga istoka i Sirije, koje „žive Križni put“ – istaknuli su francuski biskupi.

RV/Bitno.net