Europska unija zatražila je od kneževine Andore da odustane od zamisli da na euro kovanice koje se proizvode u toj zemlji stavi lik Krista Pantokratora jer to nije u “skladu s religijskom neutralnošću” zajednice europskih naroda, objavila je poljska katolička agencija KAI.

Vlada male državice koja nije članom EU, ali s njom ima posebne odnose i koristi valutu euro, željela je na kovanice od 10, 20 i 50 centa staviti lik Krista iz crkve Svete Marte u mjestu La Cortinada, romaničke crkve iz 12. stoljeća. Međutim, iz Bruxellesa im je poručeno da Kristov lik “remeti religijsku neutralnost”, što su u Andori uvažili, pa je tamošnji ministar financija rekao da će promijeniti prvotnu zamisao i staviti motiv koji “ne vrijeđa korisnike eura koji pripadaju drugoj vjeri”. Na kovanicama će biti prikazan zvonik crkve iz Santa Colome, ali taj je prijedlog prihvaćen jer je riječ o “romaničkom umjetničkom izrazu karakterističnom za Andoru”.

Cijela situacija podsjeća na onu iz 2012. kada je Europska komisija tražila od Slovačke središnje banke da odustane od kršćanskih simbola na kovanicama nastalim u njihovoj zemlji. Slovačke vlasti pak nisu odustale, pa su se na kovanicama ipak našli sveti Ćiril i Metod i križ.

Foto: screenshots

Foto: screenshots

J.I. | Bitno.net