Nekoliko dana nakon uhićenja dvojice katoličkih svećenika u Bjelorusiji, Papin nuncij u Minsku nadbiskup Ante Jozić sastao se s ministrom vanjskih poslova Sergejem Alejnikom, izvijestili su KNA i Vatican News.

Prema bjeloruskom ministarstvu, u petak se 24. studenog navečer na sastanku razgovaralo o aktualnim bilateralnim pitanjima, kao i o „naporima za rješavanje regionalnih sukoba“. Katolička Crkva u autoritarnoj Bjelorusiji još se nije očitovala o susretu.

Državne vlasti uhitile su župnika Henryka Akalatoviča (63) u okružnom gradu Valožinu u regiji Minsk 17. studenog. Prema organizaciji za ljudska prava „Christian Vision for Belarus“, svećenika optužuju za izdaju. Glasnogovornik nadbiskupije u Minsku potvrdio je uhićenje. „Okolnosti slučaja se rasvjetljavaju“, rekao je u petak navečer.

Prema izvještaju iste organizacije, još jedan katolički svećenik uhićen je ovaj tjedan nakon euharistijskog slavlja u gradu Brestu na granici s Poljskom: Vjačaslav Pialinak (48). Policija mu je oduzela mobitel i laptop. Razlozi još nisu poznati. Pialinak je bio osobni tajnik ranijeg papinskog nuncija u Bjelorusiji, nadbiskupa Claudija Gugerottija, između 2011. i 2015. godine. Gugerotti je sada kurijalni kardinal i prefekt Dikasterija za Istočne Crkve.

Od prosvjeda diljem zemlje u ljeto 2020. protiv predsjedničkih izbora koji su lažirani u korist vladara Aleksandra Lukašenka, vlasti u Bjelorusiji oštro suzbijaju kritike režima. Nekoliko su puta krenuli i protiv Katoličke Crkve, kojoj pripada više od deset posto Bjelorusa. Tako su (sada bivšem) nadbiskupu Minska zabranili povratak u zemlju, a katolicima je oduzeta i znamenita crkva u glavnom gradu Minsku. Sudovi su opetovano osuđivali svećenstvo različitih konfesija na do 45 dana pritvora, izvijestili su KNA i Vatican News.