Anglikanci

– Pravovjerna teologija kaže kako su sva ljudska bića stvorena na sliku Božju, te da Bog nema rod. On je oboje – muško i žensko, onkraj muškog i ženskog. Kada riječ Bog koristimo u muškom rodu, pokazujemo nedostatak razumijevanja tko je doista Bog – kaže Jody Stowell, anglikanska svećenica i članica udruženja „Žene i Crkva”.

Spomenuto Udruženje stoga je pokrenulo inicijativu da se se u obrednim tekstovima Boga naziva i u muškom i u ženskog rodu, a poznato je kako su neki anglikanski svećenici, spominjući Boga u obredima, već počeli potiho koristiti zamjenicu „ona“, te riječ „majka“.

Ova inicijativa na određeni se način nadovezuje i na nedavnu odluku Anglikanske Crkve da dopusti ređenje žena za biskupe, čime je, prema riječima vlč. Emme Percy, Crkva „prihvatila da su žene jednako vrijedne u Božjim očima, te mogu zastupati Boga na svim razinama“.

Sudeći prema posljednjim odlukama Anglikanske Crkve, za očekivati je kako će ova inicijativa vrlo brzo biti prihvaćena i provedena u djelo.

Ovdje se ne želimo niti možemo baviti čitavom problematikom, stoga ćemo se zadovoljiti kratkim razmišljanjem kardinala Josepha Ratzingera koji najbolje objašnjava zbog čega je ovakva inicijativa neprihvatljiva i besmislena.

„Kršćanstvo nije filozofska spekulacija. Ono nije naša umna konstrukcija. Kršćanstvo nije ‘naše djelo’. Ono je Objava. Ono je poruka koja nam je poslana i mi ju nemamo pravo rekonstruirati kako želimo ili odaberemo. Posljedično, mi nismo ovlašteni promijeniti Oče naš u Majko naša: simbolizam koji je Isus upotrijebio je nepovratan.“

Ipak, kao što stoji i u Katekizmu Katoličke Crkve, „roditeljska Božja nježnost može (se) izreći i slikom majčinstva koja još više izražava Božju imanenciju, bliskost Boga i njegova stvorenja. Jezik vjere crpi tako iz ljudskoga roditeljskog iskustva jer su roditelji čovjeku na neki način prvi Bozji predstavnici. No, ljudsko iskustvo pokazuje također da su roditelji pogrešivi i da mogu izobličiti očinski i majčinski lik. Zato treba imati na umu da Bog nadilazi ljudske razlike spolova: on nije ni muško ni žensko, on je Bog; stoga nadilazi ljudsko očinstvo i majčinstvo, iako im je on izvor i mjerilo: nitko nije otac kao što je to Bog“ (KKC 239), no ostaje činjenica da je “Isus  objavio da je Bog “Otac” (KKC 240).

Iako Biblija na mnogo mjesta Bogu pridaje ženske, majčinske karakteristike (ali ga nikada ne spominje u ženskom rodu), one ne umanjuju njegovo očinstvo. I kao što piše papa Benedikt XVI. u svojoj knjizi „Isus iz Nazareta“ , unatoč mnogim metaforama o Božjoj majčinskoj ljubavi, „majka“ nije ime koje se pridaje Bogu. „Bog je Otac“, a „jezik molitve u čitavoj Bibliji za nas je normativan“.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net