Službeni početak festivala bio je u petak 31. srpnja na vanjskom oltaru. Krunicu je predmolio fra Leon Marjanović, a večernju misu slavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s 333 svećenika. Na početku misnoga slavlja mladima iz cijelog svijeta obratili su se domaćini, mladi iz župe Međugorje, nakon čega je uslijedilo predstavljanje po državama. Predstavili su se mladi iz 70-ak država svijeta.

Domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota poželio je mladima dobrodošlicu i rekao: „Dobrodošli u Međugorje, dobrodošli Majci, Kraljici mira. Dobrodošli Majci koja nas bezuvjetno voli”. Dr. fra Miljenko Šteko je u propovijedi, govoreći o geslu susreta, rekao: „Želim da u svakome od nas ovih dana zaživi poruka mira – Mir vama! To je geslo ovoga Mladifesta. To je poruka uskrslog Gospodina i Njegove vječne istine. To je svjetlo istine. Tame i laži prije ili kasnije pokleknu pred istinom. Nemaju i ne mogu imati trajnog uspjeha. Njima je stoga uvijek potrebna nova laž i nova iluzija. Naslušali smo se toga svi na svom životnom putu. Nerijetko i puštali toj tami da s grijehom dođe u naša srca. Zato nam je svima potreban zov pun milosrđa i ljubavi: Obratite se. Vjerujte mome Sinu. Vjerujte onome koji se dao razapeti da bi vam posvjedočio koliko je velika ljubav Očeva. Postite. Molite. Ispovijedajte se. Slavite misu srcem. Klanjajte se mome Sinu! Mir srcima vašim. I taj mir neka vas prati po zagovoru Kraljice mira. Mir vama i mir onima kojima dođete. Ponesite ovo ozračje mira. Ovaj zagrljaj Majke Kraljice mira darujte svima koje sretnete na putovima svojim. Vjerujte i vjeru jačajte. Po vjeri svojoj budite prepoznati, po pouzdanju svome u obećanja Kristova. I kad odete odavde, znajte da se imate kamo vratiti i da se imate kome vratiti. Njezinoj majčinskoj zaštiti preporučujem svakoga od vas. Mir vama!”, rekao je fra Miljenko u propovijedi.

Susret na kojem sudjeluje nekoliko desetaka tisuća mladih iz cijeloga svijeta završit će u četvrtak 6. kolovoza misom na Križevcu u 5 sati. Program izravno prenosi Radiopostaja „Mir” Međugorje te mnoštvo drugih radiopostaja, internetskih portala i televizijskih postaja. Festival je obilježen molitvom, pjesmom, predavanjima i svjedočanstvima, a sve prati Međunarodni zbor i orkestar u kojemu su mladi iz 24 zemlje. Mladifest se simultano prevodi na 17 jezika.

IKA|Bitno.net