O. Vio Pinto, dekan Rimske rote, izjavio je kako papa Franjo može oduzeti kardinalsku dužnost četvorici potpisnika nedavnog pisma koje mu je upućeno i u kojem se traži pojašnjenje određenih dijelova sinodalne pobudnice Amoris Laetitia.

“Ono što su napravili je veliki skandal, nešto zbog čega im Papa može oduzeti njihove crvene šešire, što se već događalo u prošlosti”, rekao je Pinto na vjerskoj konferenciji u Španjolskoj, zamjerajući kardinalima što su sadržaj dubia objavili javno, ali i što, kako je njegove riječi prenio EWTN, “sumnjaju u djelovanje Duha Svetoga” na dvjema sinodama o obitelji, kojih je rezultat Papina sinodalna pobudnica.

Kako su prenijeli neki drugi mediji, dekan koji kao “prvi među jednakima” upravlja papinskim prizivnom sudom, naveo je i kako je Papa već neizravno odgovorio potpisnicima pisma u razgovoru za Avvenire kada je rekao kako neki “vide pastoralna pitanja samo crno-bijelo”, što je neprikladno.

I dok dekan Rimske rote kritizira kardinale, pri čemu su neki komentirali kako je njegova reakcija pretjerana jer su kardinali imali kanonom definirano pravo štoviše i obvezu napisati pismo, jedan drugi važni dužnosnik Rimske kurije ih hvali.

Australski kardinal George Pell, koji je vodio financijske reforme u Vatikanu i član je Vijeća kardinala koji čine devetorica prelata od papina povjerenja, izjavio je tijekom nedavnog gostovanja u Londonu kako smatra da su pismo kardinala te pitanja postavljena u njemu jako važni.

Time se pridružio nekolicini biskupa koji su stali iza zahtjeva za pojašnjenjem pojedinih dijelova pobudnice. Među njima su i Atanazije Schneider, pomoćni biskup u Kazahstanu, te dva biskupa iz Poljske – pomoćni biskup Lublina Józef Wróbel te biskup Rzeszowa Jan Wątroba. Pri tome treba napomenuti da je Wątroba bio sudionik obiju sinoda o obitelji održanih u Vatikanu.

S druge, pak strane, pojedini biskupi su kritizirali pismo četvorice kardinala – među njima su grčki biskup Fragkiskos Papamanolis te američki kardinal Joseph Tobin, koji ga je opisao “naivnim”.

Kako vidimo, rasprave o Amoris Laetitia i njezinoj percepciji u Crkvi se nastavljaju. Bilo bi pogrešno, međutim, automatski te rasprave dramatično percipirati kao znak “podjela” i “rascijepa” u Crkvi. Njih treba shvatiti kao pokazatelj biskupske kolegijalnosti kojoj je cilj doći do punijeg razumijevanja jednog važnog dolumenta o pitanju koje je trenutačno jako važno za Crkvu – mjestu i ulozi obitelji u izazovima današnjice.

Goran Andrijanić | Bitno.net