Talijanski tjednik Famiglia Cristiana, jedan od najtiražnijih i najutjecajnijih katoličkih medija na svijetu, objavio je oštar komentar o povratku bivšeg premijera Silvija Berlusconija na političku scenu, u kojemu je tog političara nazvao “letećom katastrofom” i proglasio ga odgovornim za gospodarsku krizu u Italiji.

“Kao grom iz vedra neba, dinosaur se vratio i bacio cijelu zemlju u kaos. U cijeloj Europi političari odgovorni za krizu odlaze sa scene. Jedino u Italiji jedan takav, Silvio Berlusconi, mašta o povratku. Čisto ljudski, to je lako razumjeti. Nitko ne voli da ga zovu ‘letećom katastrofom’. Međutim, jedino u Italiji takvi političari mogu računati na povratak i mogućnost da će ljudi glasati za njih”, stoji u komentaru tjednika.

Famiglia Cristiana već dulje vrijeme kritički piše o posljedicama Berlusconijeva vladanja po Italiju, a da je Crkva zabrinuta zbog najave njegova povratka pokazala je i nedavna izjava čelnika Biskupske konferencije Italije kardinala Angela Bagnasca.

Novinska agencija Reuters objavila je nedavno članak u kojemu komentira kako je Berlusconi, očito, potpuno izgubio potporu Katoličke crkve u Italiji. Reuters tvrdi kako je Crkva Berlusconija podržavala unatoč svim njegovim političkim i seksualnim skandalima, “jer se bojala ljevičarskih vlada koje bi mogle legalizirati pobačaj i gay brakove”. Sada se situacija promijenila, pa iz Crkve dolaze kritike Berlusconijevih populističkih izjava, poput one da je “Njemačka kriva za sve gospodarske probleme Italije”.

Reuters citira talijanskog katoličkog novinara Andrea Torniellija koji je rekao da bi Crkva rado vidjela sadašnjeg šefa tehničke vlade Marija Montija i u budućoj vladi, jer ima jako dobro mišljenje o njegovim reformama. Tornielli tvrdi kako u crkvenom vrhu prevladava dobro mišljenje o metodama Montija, praktičnog katolika, koji je učinio sve da Italija izbjegne krizu poput one u Grčkoj.

Silvio Berlusconi, koji je odstupio u studenom 2011. s mjesta premijera zbog niza skandala prvo je rekao kako se više neće ponovno kandidirati za premijera. Nedavno je odluku promijenio, najavio kandidaturu i uskratio potporu tehničkoj vladi Marija Montija. Monti je odgovorio najavom raspuštanja vlade i raspisivanjem izbora koji će se održati početkom iduće godine.

G. A. | Bitno.net