Indijski kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Mumbaija te predsjednik Indijske biskupske konferencije, izjavio je kako će osobno intervenirati kod pape Franje da otvori proces kanonizacije za Kandhamalske mučenike.

“Otvaranje kauze predstavlja izvor ponosa za obitelji žrtava i cijelu Crkvu. Naši muškarci, žene i djeca, koji su bili mučeni zbog svoje vjere nisu zaboravljeni”, izjavio je kardinal Gracias, nadodavši: “Čak i ako su ubijeni na strašne načine, njihova smrt donijela je novi život i novu vjeru. Zbog toga se obitelji žrtava osjećaju ponosno.”

Stotinjak mučenika, među kojima su većina katolici (protestantske žrtve ne mogu biti dio prijedloga kanonizacije), barbarski je ubijeno 2008. u državi Orissa od strane hindusa.

Većinsko hindusko stanovništvo napalo je kršćane optuživši ih da su ubili gurua Swamija Lakshmananandu, vođu nacionalističke skupine Vishna Hindu Parishad. Premda je odgovornost za njegovo ubojstvo preuzela maoistička gerilska skupina, to nije spriječilo pravi pogrom koji je u 7 tjedana doveo do uništenja 6 500 kršćanskih domova i 395 crkvi, dok je 56 000 ljudi pobjeglo.

Očevici kažu kako su hinduski nacionalisti tražili od svake žrtve da se odrekne kršćanstva, a oni koji su to odbili bili su silovani, mučeni i/ili ubijani.

Catholic Herald donosi slučaj Rajesha Digala, pentekostalnog pastora kojeg su tijekom pogroma zatražili da se odrekne svoje vjere. Kada je Digal to odbio pretukli su ga, te ga zakopali u zemlju do vrata, držeći ga tako dva dana bez hrane i vode. Očevici čak kažu kako su urinirali po njemu na kraju ga prebivši do smrti palicama i sjekirama.

Kardinal Gracias povjerio je proces pripreme za kanonizaciju nadbiskupu Johnu Barwu iz nadbiskupije Cuttack Bhubaneswar, čija je nećakinja sama silovana tijekom napada.

Osim što je zadužen za okupljanje stručnjaka i pribavljanje informacija potrebnih za proces, nadbiskup Barwa odlučio je izgraditi spomenik u sjećanje na žrtve.

“Službeni početak procesa velika je stvar za indijske kršćane, osobito imamo li u vidu izazove s kojima se ova manjina susreće svaki dan. Ovo će osnažiti i revitalizirati kršćansku zajednicu pogođenu napadima iz 2008.”, zaključio je nadbiskup Bawra.

Crkva u Indiji tako je na putu da uz bl. Majku Tereziju, čija se kanonizacija očekuje u rujnu, dobije nove svece.

Tino Krvavica | Bitno.net