Azijski kontinent plodno je mjesto za širenje vjere. Sjeme koje su posijali brojni katolički sveci i misionari poput sv. Franje Ksaverskog i sv. Maksimilijana Kolbea, nakon stoljeća progona i prolivene krvi, počelo je puštati korijene.

Nakon lijepih priča iz Kine i Mongolije, dolazi nam i jedna iz Bangladeša, države u Južnoj Aziji koja broji 168 milijuna stanovnika od kojih su samo 200 tisuća katolici, ali taj broj nezaustavljivo raste.

Kako donosi AsiaNews, u Bangladešu se broj biskupija udvostručio u zadnjih dvadeset godina. Upravo je prije nekoliko dana uspostavljena nova biskupija sa sjedištem u gradu Barisalu koja broji 16 tisuća vjernika.

“Udaljenost između Barisala i Chittagonga (sjedišta stare, veće biskupije od koje se Barisal odvojio, op. a.) bila je velika prepreka našem pastoralnom radu”, izjavio je mons. Lawrence Subrato Howlader, prvi biskup nove biskupije. “Sada je ta barijera maknuta i zahvaljujem Svemogućem Bogu na tome.”

Papa Franjo je 29. prosinca donio odluku o izdvajanju nove biskupije iz Chittagonga nakon desetogodišnje “kampanje” tamošnjih katolika. Crkva u Bangladešu tako danas broji sedam biskupija i jednu nadbiskupiju. Nova biskupija, osim što će služiti 16 tisuća katolika na teritoriju s 15 milijuna stanovnika, vodi i tri srednje škole te šest bolnica.

Svečanosti uspostavljanja nove biskupije prisustvovalo je oko 2 500 ljudi, uključujući dva nadbiskupa, šest biskupa i 200 svećenika iz cijelog Bangladeša.

“Odvajanje dviju biskupija je uvijek bolno”, rekao je Mukul Anthony Mondol, lokalni stanovnik i katolik, nadodavši: “Unatoč tome, bolno odvajanje je donijelo i neki osjećaj radosti i ponosa. Zahvalni smo crkvenim vlastima koje su odradile težak posao. Čekali smo puno godina na ovu odluku.”

Crkva u Bangladešu relativno je mlada. Samostalna biskupska konferencija te zemlje uspostavljena je tek 1971. nakon odvajanja od Pakistanske biskupske konferencije kojoj je do tada pripadala.

Unatoč većinom mirnom suživotu između katolika i pripadnika drugih religija, osobito muslimanske većine, i tamošnji katolici morali su proliti krv za svoju vjeru. Naime 9 katolika je ubijeno, a 20 ozlijeđeno u bombaškom napadu na crkvu u Gopalganju koji se dogodio 2001. godine.

Tino Krvavica | Bitno.net