Da bogatstvo vjere i obnova katoličanstva nije samo francuski ili hrvatski slučaj najbolje se vidi na primjeru Kine gdje je Godina milosrđa iznjedrila svoje prvo čudo, piše AsiaNews.

Naime 10 000 katolika, pripadnika tzv. „podzemne Crkve“ prisustvovalo je svečanoj liturgiji otvaranja Svetih vrata u kineskom gradu Zhengdingu koju je predvodio mons. Julius Jia Zhiguo, biskup nepriznat od strane službene vlasti u Pekingu. Ono što je najposebnije u spomenutom događaju i istinsko čudo jest to da policija, koja je uvijek prisutna pred katedralom u Zhengdingu, nije učinila ništa kako bi spriječila liturgiju u trajanju od 4 sata te nijedna osoba nije uhićena.

„Nevjerojatno je da se ovakav broj ljudi mogao okupiti na toliko vremena a da nitko nije uhićen. Vjerojatno je među gomilom bilo i policajaca u civilu, ali ništa se nije dogodilo“, primijetila je jedna časna sestra koja je prisustvovala liturgiji.

Mons. Zhiguo, koji odbija pritiske kineskih vlasti da se pridruži državnoj Kineskoj domoljubnoj katoličkoj organizaciji (CPCA), nadgledan je od strane unutarnjih organa dan i noć, a često ga, kako piše AsiaNews, odvedu na „odmor“ u trajanju tjedan ili dva, što u prijevodu predstavlja sate indoktrinacije i ispiranja mozga.

Urednik spomenute stranice, Bernardo Cervellera, u svom tekstu naglašava kako mons. Zhiguo nije jedini, već da su pripadnici „ilegalne“ katoličke zajednice (čitaj svećenici i biskupi vjerni Svetoj Stolici) u zadnje vrijeme pod sve većim pritiskom da se pridruže CPCA-u.

CPCA zalaže se inače za “principe neovisnosti i autonomije, samoupravljanja i demokratskog vladanja Crkvom” što je papa emeritus Benedikt XVI. u svom Pismu biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i vjernim laicima Katoličke Crkve u Narodnoj Republici Kini, proglasio “nekompatibilnim s katoličkom doktrinom, koja od vremena antičkih molitava vjerovanja ispovijeda ‘jednu, svetu, katoličku i apostolsku’ Crkvu”.

Godina milosrđa proglašena diljem Kine

Ceremonija otvaranja Svetih vrata odvila se također i u drugim krajevima Kine, uključujući „službenu“ i „podzemnu“ Crkvu, premda su biskupi vjerni CPCA-u „obogatili“ ceremoniju „frazama koje slave socijalizam i Domoljubnu organizaciju“.

Međutim u nekim biskupijama ceremonije nisu bile moguće s obzirom na to da se biskupi nalaze u kućnim pritvorima. Biskup Šangaja, Thaddeus Ma Daqin, već se tri godine nalazi u kućnom pritvoru zbog čega su lokalni vjernici ostali uskraćeni za mogućnost potpunog oprosta u svojoj biskupiji.

Dapače, određene „podzemne“ zajednice, nemajući vlastitu crkvenu građevinu u kojoj bi mogli održati ceremoniju otvaranja Svetih vrata, razmišljaju o „izgradnji vrata u kući ili dvorištu kako bi pomogli vjernicima razumjeti prijelaz i obraćenje Kristu“.

Vjernost i snaga kineskog katoličkog stanovništva, kao i iznimnost gore navedenih događaja, dobivaju na snazi u svjetlu činjenice kako se Kina nalazi pred velikim kongresom o religiji koji bi mogao dovesti do novih ograničenja za vjerske zajednice.

Nekoliko katoličkih i konzervativnih medija prenijelo je tekst kineskih novina za etničke manjine Zhongguo Mingzu Bao, u kojima piše kako kineski predsjednik Xi Jinping ozbiljno razmišlja o dodatnom smanjenju vanjskog utjecaja na kineske institucije, naglasivši pritom kako bi sve religije trebale biti vođene od strane vjerskih organizacija unutar Kine.

Također direktor SARA-e (Državnog ureda za religijska pitanja) Wang Zuoan izjavio je za hongkonški magazin Wenweipo kako vlada razmišlja o novim regulacijama za vjerske organizacije na polju interneta i imovine.

Predviđanja bivaju još mračnija ako se stave u kontekst progona kršćana poput zatvaranja kućnih crkvi, uhićenja, kućnih pritvora te rušenja križeva i religijskih simbola kako se ne bi narušavao „obzor kapital-komunističke moderne s kineskim karakteristikama“.

Foto: AsiaNews.it, Rušenje križeva u Kini

Rušenje križeva u Kini/Foto: AsiaNews.it

Katolici se također boje kako će nakon kongresa sumnjive smrti poput one oca Wei Hepinga, za kojeg vlasti govore da je počinio samoubojstvo, postati još učestalije, pogotovo s obzirom na činjenicu da je otac Heping bio vrlo aktivan na internetu. Međutim uhićenja nepodobnih novinara i blogera nisu ništa novo u kineskom društvu.

Uz to, procijenjeno je kako je vrijednost imovine koju bi Kina trebala vratiti Katoličkoj Crkvi, prema zakonu koji predviđa vraćanje imovine otuđene za vrijeme Mao Zedonga, oko 13 milijardi eura. Premda je Crkva do sada vrlo teško dolazila do ikakvih kompenzacija, smatra se kako će predstojeći kongres te šanse dodatno umanjiti, ako ne i ukinuti.

Sve to najavljeno je pod krinkom sinizacije koja predstavlja određenu vrstu kulturne asimilacije u vidu prihvaćanja kineskog jezika, simbola ili kineskog nacionalnog identiteta od strane nekineskih etničkih skupina ili kultura.

Katolički mediji stoga se s pravom boje “tamne zime” koja predstoji religijama u najmnogoljudnijoj državi svijeta.

Također valja spomenuti kako kršćanstvo nije jedino pogođeno vladinim postupcima. Naime, nedavno je za Global Times, Zhu Weiqun, predsjednik Komiteta za etnička i religijska pitanja, izjavio kako je reinkarnacija unutar tibetskog budizma stvar Komunistička partije te kako će Peking odrediti tko će naslijediti Dalai Lamu.

Čudo u Kini – Svjetlo u tami

Događanje ispred katedrale u Zhengdingu doista je veliko čudo, čudo koje nam ukazuje na snagu Božjeg milosrđa u Godini milosrđa koja je pred nama, kao i na mudrost pape Franje koji ju je proglasio.

Kineski katolici, koji broje između 6 i 10 milijuna ljudi, ovisno o različitim, često nepotpunim podacima, su svjetiljka koja se stavlja „na svijećnjak da svijetli svima u kući“ (Mt 5, 15), nova nada za Kinu, ali i za umornu Crkvu Zapada koja je gotovo zaboravila na mučeništvo i proročku službu, uljuljkavši se u materijalnu udobnost i zaogrnuvši se samosekularizacijom.

Uistinu za Katoličku Crkvu u Kini vrijede one riječi koje je naš Gospodin uputio farizejima pri ulasku u Jeruzalem kada ga je mnoštvo slavilo:

„Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati“ (Lk 19, 40)

Tino Krvavica | Bitno.net