Olivero

Dnevnik je Talijanske biskupske konferencije objavio intervju s Ernestom Oliverom, utemeljiteljem Torinskog Sermig-a (misionarska služba mladih), o zbivanjima u Vatikanu i oko Vatikana.

Osobni susret s Bogom koji je dozrijevao kroz godine uvjerio me da snage zla neće nadvladati Crkvu. Mogu nanijeti trpljenje, izazvati skandale, ali neće prevladati jer Crkva je Božji dar. Gdje god bude ljudi koji ljube kako je Isus naučavao bit će i Crkva – istaknuo je Olivero.

Na upit što misli o događajima u Vatikanu, rekao je da je uvijek mislio da su svećenici, časne sestre i svi kršćani pozvani i određeni za svetost, te da su župa i samostani predsoblje raja. Mislio sam da je i Vatikan sveti grad, a još mislim da bi to imao biti. Stoga dječjom bezazlenošću uvjeravam mlade da je kršćanstvo najljepša stvar koja im se može dogoditi. Ni jedan skandal ne može spriječiti nekoga da bude svet. Može se biti svet u politici, u gospodarstvu, školi i u Crkvi. Događaji posljednjih dana još me više učvršćuju u mojem uvjerenju, ništa me ne može poljuljati – ustvrdio je Olivero.

Na novinarov upit što bi rekao Papi da ga sretne, stisnuo bih mu ruku i gledajući ga u oči tihim glasom bih rekao: „Zajedno, svetosti! Zajedno, sa suznim očima, prema istini koja oslobađa.“ Papa se zacijelo ne boji istine. Susreo sam se s njim više puta, nisam mislio da ću biti pred vrlo poniznim čovjekom, spremnim slušati pa da ga se i prekine u govoru radi obogaćivanja dijaloga. Njegovo lice sada govori da on trpi, ali nije sam. Premda izgleda vrlo krhak, sama dobrota, odlučan je i u ovom trenutku, a svi cijene njegovu mirnoću – primijetio je Olivero.

Na primjedbu da pomisao na izdaju u Vatikanu izaziva razočaranje i sablazan, odgovorio je da su i Isusa izdali i ubili. On, sama dobrota, bio je ubijen. Ako je netko u Vatikanu kovao urotu ili izdao, onda je prije svega protiv Isusa i Istine. Isusa su u noći izdali, tko izdaje, bio kršćanin ili musliman, pretvara dan u noć. Kršćani nisu bolji od drugih, nisu bolji ili pošteniji od drugih zato što su kršćani. Naprotiv, ako su dobri, blagi, onda su zaista kršćani – ustvrdio je Olivero.

Osvrnuvši se na Papin govor o kući na čvrstoj stijeni, rekao je da je stijena o kojoj govori Papa vjerovanje u Isusovo obećanje: snage zla neće prevladati! Crkva se ima preporoditi u osobama koje će živjeti prema evanđelju, imajući na umu da nije struktura nego je Prisutnost Isusa kojemu imaju vjerovati – istaknuo je Olivero i dodao: Povijest uči da Crkva nije samo struktura vlasti nego je i snaga mučenika koji daju život za kraljevstvo nebesko, ona je i moralna snaga svetoga Franje, Majke Terezije, kardinala Van Thuana, i brojnih drugih koji su spremni život položiti za Isusa. Poznajem brojne biskupe, muževe i žene, mladiće i djevojke koji štede od sebe da pomognu bližnjemu. To je utemeljena Crkva na stijeni, bosa Crkva kadra sići s propovjedaonice i hoditi s narodom, kršćani koji znaju suosjećati i u najslabijima prepoznati Krista. To nije utopija jer sam takvu Crkvu susreo u mnogim dijelovima svijeta – ustvrdio je utemeljitelj Sermig-a.

Na primjedbu da je Papa u govoru podsjetio i na Babilon, odgovorio je da je uvijek Babilon kada nema moralnog autoriteta da rekne zlu: „Prestani! Uvjeren sam da neke kategorije osoba moraju zaviriti u sebe: suci, novinari, svećenici, bez obzira čiji su: kršćanski, muslimanski ili židovski, oni, prije od drugih, moraju reći osobi koja krade: „To je krađa“. Zbog nedostatka takvih zapali smo u duboku gospodarsku krizu, mnogi su dobili zlatnu otpremninu, milijune eura kad su napustili posao, ili zlatne mirovine za nekoliko godina rada – upozorio je Olivero dodajući da mladi nisu odgojeni za sučeljavanje sa životnim problemima, jer ih nitko ne upozorava na životne zamke. (rv/bitno.net)