BEATIFIKACIJA U ŠPANJOLSKOJ

Crkva dobila tri nove blaženice – mučenice ubijene u vrijeme Španjolskog građanskog rata

Crkva ima tri nove blaženice: španjolske časne sestre, pripadnice Instituta svetog Josipa iz Gerona, ubijene iz mržnje prema vjeri za vrijeme Španjolskog građanskog rata, 1936. godine. Na jučerašnjem obredu beatifikacije u Geroni bio je kao Papin izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih.

RV8872_Articolo

Sestre Fidela Oller, Josefa Monrabal Mantaner i Facunda Margenat bile su sestre-bolničarke u Institutu sv. Josipa, koji je 1870. godine osnovala službenica Božja Maria Gay Tibau. Tri su sestre posvetile svoj život pomaganju bolesnima u kojim su gledale Isusovo lice na križu. Prema riječima kardinala Amata, bile su tri jednostavne sestre, bez ikakvih političkih nakana, koje su postale žrtve krvavog progona kršćana u Španjolskoj 1936. godine, za vrijeme kojeg je ubijeno više od deset tisuća katolika, među kojima je više od šest tisuća biskupa, svećenika i osoba posvećenoga života – ubijenih zbog svojega poziva. U tom je razdoblju uništeno više od 70% španjolskih crkvi.

Tri su nove blaženice služile u anonimnosti bolnica i domova gdje su se – radosno i požrtvovno – brinule za bolesne. Bile su nevine i nikada nikome nisu bile prijetnja. Republikanski, marksistički borci mučili su i ubili tri sestre u rujnu 1936. godine. Sestra Fidela imala je 67, Facunda 60, a Josefa 35 godina. Sve tri su umrle praštajući svojim ubojicama. One su među prvim mučenicama Španjolskog građanskog rata – istaknuo je kardinal Amato.

Na primjedbu da se kršćane i danas progoni, kardinal je istaknuo da su i u našem vremenu kršćani najprogonjenija skupina na svijetu. Prema nekim statistikama, svake se godine ubije više od stotinu tisuća kršćana zbog njihove vjere: jedan svakih pet minuta. To nas podsjeća da su kršćani u svakom vremenu pozvani hrabro i vjerno svjedočiti. Oni pak koji žive u slobodnim i mirnim društvima nisu pozvani svjedočiti žrtvujući vlastiti život već svakodnevnom vjernošću Isusu, zajedništvom s njime i slušanjem njegove riječi – napomenuo je kardinal Amato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RV | Bitno.net

 


Objavljeno: 6. rujna 2015.

Možda vam se svidi