article_5665ba526f001

U Sjedinjenim Državama trenutačno traje oštra rasprava o tome treba li zemlja primiti oko 10.000 izbjeglica iz Sirije, a u raspravu se uključio i popularni televizijski voditelj Stephen Colbert koji je kritizirao republikance koji smatraju kako države treba preferirati kršćanske izbjeglice. U svojoj kritici republikanaca, međutim, Colbert se, kako kažu pojedini kritičari, neukusno i neprihvatljivo izrugivao na račun sirijskih pravoslavaca, kršćana koji trenutačno trpe velike progone.

Colbert, inače deklarirani katolik, u svojoj je talk-show emisiji The Late Show progovorio o stajalištu republikanskih predsjedničkih kandidata poput Jeba Busha po kojima su sirijski kršćani bliži svjetonazorski Amerikancima te ih treba primiti kao žrtve vjerskog progona. Naravno, spor je pojačan nakon terorističkih napada u Parizu i sigurnosnih pitanja koje izbjegličko-migracijska kriza otvara po tko zna koji put.

Colbert je citirao neke od republikanaca koji su izjavili kako “Amerikanci lakše mogu suosjećati s kršćanima” i onda je nastavio, uz slike, sirijskih vjerskih poglavara, ironizirati tu izjavu, navodeći kako sirijski pravoslavni kršćani imaju Bibliju na aramejskom jeziku i kako mole drevne molitve, što je trebalo istaknuti kako, eto, republikanci ne znaju o čemu govore, odnosno ne poznaju sirijske kršćane.

Potom je voditelj prikazao sliku patrijarha Sirijske pravoslavne Crkve Ignacija Efrema II. u liturgijskom ruhu, te rekao kako on izgleda poput “golden snake santa pope”, znači kombinacija tzv. “Djeda Božićnjaka” (Santa Claus) i pape sa zlatnim zmijama. ‘Zlatne zmije’ (golden snakes) bile su aluzija na Ignacijevo liturgijsko ruho odnosno biskupski štap koji nosi i koji na sebi ima lik zmije (simbol zmije koju je Mojsije uzdignuo u pustinji i koja je bila proroštvo Isusa podignutog na križ, Iv 3, 14-21). Patrijarh bi mogao biti, nastavio je Colbert uz odobravanje iz publike i svog kućnog benda, “king of Mardi Gras”, dakle lik u poznatom karnevalu u New Orleansu.

Na sve ovo reagirao je ugledni katolički magazin First Things i preko svog komentatora Marka Movsesiana poručio kako je Colbert ovaj put bio “jako neukusan”. Kritika je posebno teška kada se zna da je riječ o mediju koje svi doživljavaju kao glasilo katoličkog ‘centra’ koje se ne upušta u ideološke sukobe unutar Katoličke Crkve.

“Siguran sam da Colbert, koji se često šali na račun svoje Crkve, misli da je sve ovo dobronamjerna zabava. Kako pametno! Republikanci ne znaju ništa o pravim sirijskim kršćanima, a da znaju bili bi šokirani, te neznalice. Ali, sve ovo je jako neukusno… Sirijski pravoslavci patili su stoljećima od progona i sada prolaze kroz jednu od najmračnijih epizoda u svojoj povijesti, a Colbert ih koristi za svoje jeftine šale”, napisao je Movsesian.

Dodao je kako je posebno žalosno da se “Colbert izruguje patrijarhu Ignaciju”, čovjeku koji je bio episkop u New Jerseyju, ali je napustio sigurnost kako bi prošle godine otišao u Siriju i bio tamo sa svojim narodom u paklu građanskog rata.

Ono što je zanimljivo jest da svoj segment Colbert završava referiranjem na Isusove riječi o “primanju stranaca” iz Evanđelja po Mateju, kritizirajući tako republikance i njihovo odbijanje primanja izbjeglica. Međutim, njegovo citiranje Biblije, odmah nakon što se izrugivao progonjenoj Crkvi i njezinim poglavarima jednostavno ne izgleda uvjerljivo.

Republikanci trenutačno u Senatu pokušavaju progurati zakon koji bi ograničio broj sirijskih izbjeglica koji trebaju doći u SAD. Predsjednik Barack Obama već je najavio veto na zakon, ako bude izglasan u Senatu. U raspravu o izbjegličkoj krizi uključili su se i biskupi Katoličke Crkve u SAD-u, kritizirajući republikanski prijedlog i pozivajući na solidarnost s izbjeglicama, uz potrebne mjere sigurnosne predostrožnosti.

Goran Andrijanić | Bitno.net