Predstojnika Ureda za vanjske poslove Moskovskoga patrijarhata mitropolit Hilarion Alfeyev odgovorio je na pismo Vijeća biskupskih konferencija EU (COMECE) u kojem su europski biskupi zamolili Kirila da apelira kod ruskih vlasti za okončanje rata.

Podsjetimo, COMECE-ov predsjednik kardinal Jean-Claude Hollerich 8. ožujka obratio se moskovskom patrijarhu zamolivši ga da uputi „hitan apel ruskim vlastima da odmah prekinu neprijateljstva protiv ukrajinskog naroda i pokažu dobru volju za traženjem diplomatskog rješenja sukoba“ te da dopuste „sigurne humanitarne koridore i neograničen pristup humanitarnoj pomoći“.

No, čini se da od Kirilovog apela Putinu, barem javnog, neće biti ništa jer, kako smatraju u ruskoj pravoslavnoj Crkvi, „sasvim je očito da se trenutni sukob ne može riješiti još jednom u nizu javnih izjava, kojih je upućen već velik broj“.

„U ovoj situaciji je najvažnije činiti sve što je u našoj moći da se osigura da se nastave izravni pregovori, koji će uroditi plodom u najkraćem mogućem roku, i da odnosi između Zapada i Rusije još uvijek imaju potencijal za dijalog“, napisao je ruski mitropolit.

Hilarion je dodao kako „Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije čini mnogo za povratak mira i povjerenje, posebno u ukrajinskoj zemlji, snažno se zalažući svakoga dana da do toga dođe“.

U svojem je pismu Vijeću biskupskih konferencija EU Hilarion na svojevrstan način „prebacio lopticu“, napisavši kako vjeruje da bi COMECE mogao igrati važnu ulogu u izgradnji dijaloga „radeći s predstavnicima Europske unije kako bi se spriječilo daljnju eskalaciju trenutne situacije“ i pomoglo njezinom rješavanju na „temelju kršćanskih vrijednosti koje nas sve ujedinjuju“.

Pismo je zaključio molitvom da „Gospodin očuva ruski i ukrajinski narod i cijelu Europu te nam svima udijeli svoj mir“.

U nastavku donosimo cjeloviti tekst Hilarionovog pisma

Ovih su dana, kaže se u pismu koje je potpisao voditelj Ureda za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije volokolamski metropolit Hilarion, molitve i misli milijuna kršćana diljem svijeta usmjerene prema dramatičnom razvoju u ukrajinskoj zemlji koja već dugo trpi zbog rata. Sasvim je očito da se trenutni sukob ne može riješiti još jednom u nizu javnih izjava, kojih je upućen već velik broj.

U odnosima između Zapada i Rusije došlo je do zastoja, a to ima za posljedicu gubljenje uzajamnog povjerenja i sposobnosti uzajamnog slušanja. U takvim prilikama bitno je odreći se logike ultimatuma, uspostaviti kanale dijaloga i organizirati službene i neslužbene pregovore koji će pomoći postići pravedan mir. Kao kršćani, pozvani smo potpomagati postizanje toga cilja svojim molitvama i svojim zalaganjem, navodi se u pismu

Već osam godina, Ruska pravoslavna Crkva na svakoj liturgiji prikazuje molitve za prestanak sukoba u ukrajinskoj zemlji. S obzirom na nedavna zbivanja, u bogoslužje je uključena posebna molitva za najskoriju uspostavu mira. Svima upućujemo poziv za prestanak svih vojnih sukoba između Rusije i Ukrajine, da Gospodin svojom snagom pomogne ljudima ponovno naći mir i blagostanje. U ovim tragičnim danima vjernici naših Crkava, čija su stada na objema stranama sukoba, preplavljena su tugom. Kao što je Njegova Svetost patrijarh Kiril podsjetio u svojoj nedavnoj homiliji, „svaki rat među braćom je đavolsko, a ne Božje djelo“, kaže se u pismu kardinalu Hollerichu.

U tim teškim okolnostima, navodi se u pismu objavljenom na ruskom i engleskom jeziku, od ključne je važnosti pružati pomoć izbjeglicama i svima onima koji su pogođeni neprijateljstvima. Moskovska patrijaršija i Ukrajinska pravoslavna Crkva, koja je njezin dio, kao i razne institucije Rimokatoličke Crkve uključeni su u ta djelovanja. Nadam se da će se taj rad nastaviti.

Danas Njegova Svetost patrijarh Moskve i cijele Rusije čini mnogo za povratak mira i povjerenje, posebno u ukrajinskoj zemlji, snažno se zalažući svakoga dana da do toga dođe. U ovoj situaciji je najvažnije činiti sve što je u našoj moći da se osigura da se nastave izravni pregovori, koji će uroditi plodom u najkraćem mogućem roku, i da odnosi između Zapada i Rusije još uvijek imaju potencijal za dijalog.

Vjerujemo da COMECE može odigrati važnu ulogu u izgradnji toga dijaloga radeći s predstavnicima Europske unije kako bi se spriječilo daljnju eskalaciju trenutne situacije i pomoglo prevladati je na temelju kršćanskih vrijednosti koje nas sve ujedinjuju.

Neka Gospodin očuva ruski i ukrajinski narod i cijelu Europu te nam svima udijeli svoj mir, kaže se u pismu metropolita Hilariona.