U nedjelju 18. listopada skupina prosvjednika spalila je crkvu svetog Franje Borgie, koja se redovno koristi za institucionalne ceremonije policijskih snaga, te crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, jednu od najstarijih u glavnom gradu Čilea s poviješću dugom više od 150 godina.

Napadi su se dogodili tijekom velike manifestacije na kojoj se okupilo više tisuća ljudi povodom obilježavanja prve obljetnice početka prosvjeda 2019. godine. Nadbiskup je u priopćenju podsjetio na napade koje su crkve pretrpjele prije godinu dana te naglasio koliko su za obnovu bile potrebne stalne žrtve i teškoće za najsiromašnije.

“Nadali smo se da se takva djela i takvi prizori neće ponoviti”, napomenuo je nadbiskup. Na kraju, obraćajući se katolicima Santiaga i cijele zemlje, kao i svim ljudima dobre volje koji vole mir, nadbiskup ih je potaknuo da kažu „dosta“ nasilju.
“Ne opravdavajmo ono što se ne može opravdati, Bog ne želi nasilje. Okupit ćemo se kao zajednica vjernika da bismo izvršili čin kajanja i zadovoljštine”, napisao je nadbiskup Santiaga Celestino Aós.

Ograditi se od nerazumnoga nasilja – poticaj je pak svih čileanskih biskupa upućen u priopćenju nakon napada na dvije crkve. U tekstu, koji su potpisali Santiago Silva Retamales, predsjednik Čileanske biskupske konferencije i Fernando Ramos Pérez, glavni tajnik, biskupi su istaknuli kako to što se dogodilo pokazuje da oni koji rabe nasilje nemaju granica.

“Velika većina Čilea želi pravdu i učinkovite mjere koje doprinose rješavanju nejednakosti, korupcije i zlostavljanja. Vjerujemo da ta većina ne podržava i ne odobrava nasilna djela koja nanose bol pojedincima i obiteljima, šteteći zajednicama koje ne mogu živjeti mirno u svojem domu, u strahu od onih koji ne žele ništa graditi nego, naprotiv, sve uništiti”, pišu biskupi.

Čileanski su biskupi na kraju priopćenja spomenuli encikliku pape Franje „Fratelli tutti“ koja poziva da njegujemo ljubav kako bismo učinili mogućim društveno prijateljstvo koje nikoga ne isključuje te bratstvo otvoreno svima.

“Iz tog stava bratstva moći ćemo se izraziti s poštovanjem, sudjelovati u demokraciji bez straha i pridonijeti potrazi za općim dobrom”, istaknuli su čileanski biskupi.