– Ovo je novi početak! – kaže s oduševljenjem sestra Maria Lioba Zezulka, poglavarica vizitandinskog reda koja je u suradnji i dogovoru sa Nadbiskupijom Münchena i Freisinga odlučila ustupiti prostore opatije Beuerberg izbjeglicama iz ratnih zona.

– Sestre su plakale od radosti kad su čule da će projekt biti ostvaren – dodaje sestra Lioba koja je preostalim redovnicama iz opatije pronašla novi smještaj, primjereniji njihovoj visokoj dobi.

– Ovdje ćemo moći primiti oko 60 prognanika – objašnjava glavni strateg ovoga projekta Gabriele Ruttiger. Osim smještaja, Nadbiskupija u suradnji sa Suverenim malteškim redom prognanicima namjerava osigurati i psihološko savjetovanje, tečajeve njemačkog jezika te pomoć u administrativnim obvezama.

Prema riječima generalnog vikara Nadbiskupije mons. Petera Beera, opatija Beuerberg zapravo je pokus za budući model korištenja više od 100 bavarskih samostana kojima prijeti zatvaranje zbog sve manjeg broja redovničkih zvanja.

I dok broj zvanja pada, broj imigranata i tražitelja azila raste – osobito na prostoru Bavarske. Samo u 2014. godini, ova je savezna država uložila više od 234 milijuna eura u smještaj i zbrinjavanje izbjeglica. Zbog visokih cijena smještaja unutar gradova, opatija Beuerberg pokazala se idealnim i znatno povoljnijim rješenjem.

Iako redovnice više ne žive u svojoj opatiji, ona i dalje živi u njihovim srcima.

– Sestre i dalje mole za svoju opatiju i za sve koji će u njoj pronaći svoj dom – kaže sestra Lioba.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net