Nadbiskup Carlo Maria Viganò, bivši apostolski nuncij pri SAD-u koji je prije mjesec dana optužio papu Franju za zataškavanje slučaja McCarrick, objavio je novo pismo u kojem je pozvao Svetog Oca da odgovori na njegove tvrdnje.

Pismo je objavljeno jučer (četvrtak, 27. rujna) no na njemu kao datum stoji 29. rujna (blagdan svetih arkanđela), a naslovljeno je s latinskom frazom Scio Cui Credidi (hrv. “Znam komu sam povjerovao”, 2. Tim 1,12), inače biskupskim motom nadbiskupa Viganòa.

U tekstu Viganò tvrdi kako je “najtežu i najbolniju odluku u životu”, o iznašanju optužbi u javnost, donio nakon “dugog promišljanja i molitve, tijekom mjeseci duboke patnje i tjeskobe, tijekom crescenda kontinuiranih vijesti o groznim događajima, s tisućama uništenih života nevinih žrtava”.

“Šutnja pastira koji su imali lijek kojim su mogli spriječiti nove žrtve postala je neobranjiva, užasan zločin za Crkvu. Potpuno svjestan posljedica koje će moje svjedočanstvo izazvati, jer je ono što sam imao otkriti uključivalo samog Petrova nasljednika, odlučio sam progovoriti kako bih zaštitio Crkvu i mirne savjesti pred Bogom tvrdim da je moje svjedočanstvo istinito”, poručuje nadbiskup.

“Ni Papa ni kardinali u Rimu nisu negirali činjenice koje sam iznio u svjedočanstvu”, ističe dalje Viganò dodajući: “Izreka Qui tacet consentit (hrv. “Tko šuti, čini se da pristaje”) svakako pristaje ovom slučaju jer da su htjeli negirati moje tvrdnje trebali su to samo izreći i podastrijeti dokumentaciju koja potvrđuje njihovu verziju.”

Bivši nuncij pri SAD-u potom ponavlja već iznesene optužbe kako je sadašnjeg Svetog Oca upoznao sa sankcijama koje je papa Benedikt XVI. navodno nametnuo bivšem kardinalu Theodoreu McCarricku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a koje je onda papa Franjo ignorirao, čak učinivši McCarricka svojim bliskim savjetnikom.

“Papina nevoljkost da odgovori na moje optužbe i njegova gluhoća na apele za odgovornošću koje su uputili vjernici teško se mogu pomiriti s njegovim konstantnim pozivima na transparentnost i gradnju mostova.”

Viganò nastavlja sa žestokim optužbama protiv Svetog Oca u kojima tvrdi kako McCarrick nije “izolirana pogreška”, navodeći nekoliko primjera poput oca Julia Grassija i Maura Inzolija. Potonji je tako optužen za seksualno zlostavljanje nekoliko djece u razdoblju od deset godina. Premda ga je Benedikt XVI. otpustio iz kleričkog staleža, papa Franjo poništio je njegovu odluku pritom naredivši ocu Inzoliju da ostatak života provede u “molitvi i pokori”. Nakon što je u studenom 2016. svećeniku presudio i talijanski sud, osudivši ga na četiri godine i devet mjeseci zatvora, Sveti Otac Franjo odlučio ga je ponovno otpustiti.

Za spomenute slučajeve Papu je inače optužio i njemački lijevi magazin Der Spiegel, koji je u prošlotjednom izdanju donio veliku priču o seksualnim skandalima u Crkvi i odnosu Svetog Oca prema njima.

Nekadašnji nuncij prozvao je i američkog kardinala Daniela DiNarda koji se sredinom rujna, s još tri američka prelata, sastao s Papom u Vatikanu, s molbom da Sveta Stolica pokrene apostolsku vizitaciju kako bi se dodatno ispitao slučaj McCarrick.

Viganò je od DiNarda zatražio da javno kaže je li Papa odbio njegovu molbu za dodatnom istragom McCarricka, ali i onih koji su cijeli zločin zataškavali.

Ovdje je važno napomenuti kako je američki katolički portal Crux, pozivajući se na razgovore s biskupima i visokim dužnosnicima u Vatikanu i Biskupskoj konferenciji SAD-a, dan prije drugog pisma bivšeg nuncija objavio kako do apostolske vizitacije neće doći te da se američki biskupi pripremaju na provođenje samostalne istrage.

Isti medij doznaje kako je kanadski kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, sve dokumente o Theodoreu McCarricku predao Državnom tajništvu Svete Stolice, tj. kardinalu Pietru Parolinu koji je navodno zadužen za prikupljanje informacija o McCarricku. Te bi informacije trebale biti temelj najavljenog odgovora Svete Stolice na optužbe talijanskog nadbiskupa.

Upravo je kanadskom kardinalu Ouelletu Viganò posvetio odlomak u svom novom pismu uputivši mu “poseban zahtjev”.

“Vaša Uzoritosti, Vi ste bili ti koji ste me, prije nego sam napustio Washington, upoznali s Benediktovim sankcijama protiv McCarricka. Na raspolaganju imate ključne dokumente koji inkriminiraju McCarricka i mnoge druge u Kuriji zbog zataškavanja. Vaša Uzoritosti, molim vas da budete svjedok istini”, poručio je nekadašnji nuncij.

Cijeli tekst pisma na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net