Prema izvješću talijanskog Ministarstva zdravlja, u 2014. godini izvršeno je i dalje zastrašujućih 97.535 induciranih pobačaja, no u odnosu na prethodne godine njihov je broj po prvi put manji od 100 tisuća.

Izvješće Ministarstva zdravlja za Radio Vatikan komentirala je predsjednica udruge Znanost i život i profesorica moralne filozofije sa Sveučilišta u Messini Paola Ricci Sindoni izjavivši kako ovaj podatak ukazuje na moguću pozitivnu promjenu trenda te promjenu svijesti glede poštivanja života, ali i uloge i važnosti majčinstva.

-Ministarstvo zdravlja 2016. godinu želi proglasiti Godinom plodnosti. Majčinstvu je potrebno dati novi smisao: promatrati ga ne samo kao zadaću koju treba pasivno izvršiti, kao što se smatralo početkom 20. stoljeća. Sjetimo se kako se upravo iz ovakvog razmišljanja rodila pobuna žene, gospodarice vlastite plodnosti. Danas, zbog velikog društvenog problema pada populacije moramo iznova, s novom osjećajnošću i novim riječnikom, naglasiti kako majčinstvo ne predstavlja vrijednost samo za majku, već je vrijednost koju dijeli čitavo društvo i bogatstvo koje treba cijeniti – kazala je Ricci Sindoni.

Na pitanje uključuju li ovi podatci i slučajeve u kojima je korištena abortivna „pilula za dan poslije“, profesorica Sindoni je kazala kako taj podatak izmiče statistici budući da za spomenute tablete više nije potreban liječnički recept.

Predsjednica udruge Znanost i život istaknula je i podatak prema kojemu većina maloljetničkih trudnoća sve manje završava pobačajem, dok se obrazovane i novozaposlene žene u dobi od 20 do 29 godina, najčešće odlučuju na ovaj žalostan čin.

Ricci Sindoni podsjetila je i na Papin govor u kojemu je pozvao odgovorne da ne dovode žene u situaciju da biraju između posla i djeteta, te naglasila kako političke strukture moraju prepoznati društvenu važnost i vrijednost majčinstva, a ne nešto što se tiče isključivo žene.

Dodajmo kako je od 1978. godine tzv. Zakonom 194 u Italiji dopušten pobačaj u prvih 90 dana trudnoće te do 24. tjedna u slučaju ugroženosti života majke ili deformacija djeteta.

M.V.|Bitno.net