Zastupnici Donjeg doma britanskog Parlamenta odbacili su sa 330 glasova protiv i 118 glasova za, prijedlog zakona o potpomognutom samoubojstvu (Assisted Dying Bill) na sjednici u petak 11. rujna.

Zakon, kojeg je kao privatnu inicijativu predložio zastupnik Laburista Rob Marris, omogućio bi svim pacijentima, za koje je prosuđeno da imaju manje od 6 mjeseci života, dobivanje smrtonosne doze lijekova. Prijedlog je imao ograničavajuće čimbenike u vidu odobrenja zahtjeva, kojeg bi morala potpisati dva doktora i sudac Visokog suda pravde, te činjenice da bi smrtonosnu dozu trebao unijeti u sebe sam pacijent.

Zagovornici eutanazije smatraju kako prijedlog održava „promjenu javnog mišljenja vezano uz prekid života“. Sam zakon temelji se na prijedlogu iz 2014. kojeg je podržao i bivši nadbiskup Canterburyja Lord Carey, unatoč službenom stavu Anglikanske Crkve koji se protivi eutanaziji. Protivnici prijedloga argumentirali su kako „pravo na smrt može lako prijeći u dužnost na smrt“.

Poglavari Anglikanske i Katoličke Crkve izrazili su svoje zadovoljstvo premoćnim odbijanjem prijedloga zakona te pozvali na poboljšanje usluge palijativne skrbi među onima koji su najugroženiji. Tako je nadbiskup Peter Smith izjavio kako se nada da će sada „praksa izvrsnosti u palijativnoj njezi“ postati fokus političkog djelovanja.

Analitičari smatraju kako je ovaj poraz zagovaratelja eutanazije odagnao mogućnost pojave sličnog prijedloga za barem nekoliko godina.

Tino Krvavica | Bitno.net