Šef britanskog Povjerenstva za ravnopravnost i ljudska prava Trevor Phillips izjavio je kako kršćani u Britaniji “moraju birati između svoje vjere i poštivanja zakona”, te one kršćane koji se ne slažu s pojedinim aspektima antidiskriminacijskog zakonodavstva usporedio s “muslimanima koji nameću šerijatske zakone”.

Trevor Philliips

Phillips, koji je na čelu javnoga tijela za nadziranje sprovođenja antidiskriminacijskih zakona od 2010. i prije je izazivao kontroverze u Britaniji svojim izjavama, a ovaj put je rekao kako kršćani moraju shvatiti da “religijska pravila završavaju na vratima hrama”. Phillips se pozvao na slučaj katoličkih agencija za posvajanje u Britaniji koje su odbile davati djecu na posvajanje homoseksualnim parovima i tako se našle na udaru britanske legislative koja kažnjava seksualnu diskriminaciju. Nakon neuspješne pravne borbe za izuzećem od zakona čitav niz agencija morao je prestati s radom ili se potpuno odvojiti u djelovanju od Katoličke crkve. Phillips je sada komentirao kako je to bilo neminovno.

Kada započenete osiguravati neku javnu uslugu koju moraju regulirati javna pravila, primjerice, skrb nad djecom, onda to mora biti u skladu s javnim zakonom, rekao je Phillips, nadodavši kako katoličke agencije ne mogu zbog toga što su odlučili biti drugačije tražiti drugačije zakone za sebe.

Zašto onda jednostavno ne uvedemo šerijatske zakone u neke dijelove zemlje? To jednostavno ne ide, izjavio je britanski dužnosnik.

Njegove tvrdnje izazvale su oštre reakcije, pa ih je tako Andrea Williams, ravnateljica Kršćanskog pravnog centra nazvala “duboko netolerantnim i provocirajućim”. Neil Addison, ravnatelj Pravnog centra Thomas Moore, još jedne institucije u Britaniji koja pomaže oštećenima u slučajevima vjerske diskriminacije, također je kritizirao Phillipsa.

Njegovo povjerenstvo toliko je opsjeduto idejom ravnopravosti da je potpuno izgubilo predodžbu o slobodi. Radije bi da ljudi ne rade ništa dobro za zajednicu, nego da to rade po svojim uvjetima, rekao je Addison.

Gospodin Phillips u prošlosti je često inzistirao na poštivanju kršćanske savjesti. Veoma sam iznenađen zbog ovoga što sada govori i što se čini kao nametanje totalitarnog gledišta u kojemu nema respekta za vjerničku savjest, bio je komentar bivšeg anglikanskog biskupa od Rochestera Michaela Nazira-Alija.

Nazir-Ali, inače rođeni Pakistanac odrastao u obitelji kršćanskih obraćenika s islama, komentirao je i Phillipsove paralele kršćanskih uvjerenja sa šerijatskim zakonima.

Temeljni principi šerijatskog zakona u suprotnosti su sa zapadnim zakonima. Pitanje katoličkih agencija za posvajanje bilo je povezano s prigovorom savjesti. Riječ je o dvije potpuno različite stvari, rekao je Nazir-Ali.

Goran Andrijanić | Bitno.net