“Ova vlada odlučna je u namjeri da zaštiti slobodu škola u odlučivanju o vlastitom religijskom kurikulumu, u skladu sa željama roditelja i lokalne zajednice” izjavila je Morgan, nadodavši: “Smjernice koje sam danas izdala jasno daju do znanja kako nedavni sudski osvrt neće utjecati na ono što se trenutačno poučava na satovima religijske edukacije”.

Novi kurikulum, koji je na sudu završio nakon pritužbe Britanskog humanističkog saveza, ne predviđa “jednaku zastupljenost” religijskih uvjerenja sa nereligijskima. Dapače iz ministarstva obrazovanja dolaze izjave koji naglašavaju važnost učenja o Ujedinjenom Kraljevstvu kao “kršćanskoj zemlji”.

“Naglašavam da su i vjerske i sekularne škole potpuno slobodne u svom programu istaknuti religijska i vjerska učenja naspram nereligijskih pogleda na svijet, ako tako žele” nadodala je Morgan.

Britanski humanistički savez tužio je ministarstvo Vrhovnom sudu upozoravajući kako nastavni plan preferira religijska učenja osobito budistička, kršćanska, katolička, hinduistička, islamska, židovska i sikhistička, naglasivši pritom kako je “religijsko obrazovanje u trenutnom kurikulumu nespojivo s pravima nereligijskih roditelja i pravima mladih na obrazovanje koje ih ne indoktrinira”.

Njihove zahtjeve poduprijelo je 28 religijskih vođa, među njima i bivši Nadbiskup Canterburya Rowan Williams.

Osvrnuvši se na spomenute izjave ministrice obrazovanja, iz Saveza su rekli kako je potrebno što prije “praksu uskladiti sa zakonom”.

Izjave ministrice Morgan iznenadile su one u kršćanskim krugovima osobito nakon što je prošle godine najavila kako će vjerske škole morati predavati rodnu teoriju, uključujući i ono što se odnosi na „prava homoseksualaca i potrebnog poštivanja braka između osoba istog spola“. Također, najavila je i da će slati inspekcije u vjerske škole bez upozorenja, te ukoliko budu uhvaćene u predavanju vjerskog nauka protivnog homoseksualnom „braku“ ili kritičnog prema homoseksualnim činima, bit će odmah zatvorene bez dodatnih objašnjenja.

Ista ministrica pripadnica je i vlade Davida Camerona koja je legalizirala istospolni brak, stoga njen pristup i zalaganje za “slobodu roditelja i škola” treba uzeti s oprezom.

Tino Krvavica | Bitno.net