Kardinal Bozanić poručio je da su u Crkvi, a posebice u hrvatskome društvu potrebni istinski susreti, razgovori, zajednička traženja i nastojanja. „Čovjek je rođen za susret i svako udaljavanje od njega narušava, ne samo njegov izvorni poziv, nego nagrđuje i sliku koju je Bog po ljudima ostavio svijetu. Ali, treba reći i to da se dobri plodovi susreta ne mogu očekivati tamo gdje je polazište nepoštivanje drugoga i sebičnost, zlonamjernost ili neistina. O tome svjedoče biblijske stranice vezane uz Kristov dolazak na svijet”, pojašnjava kardinal te ističe da na četrdesetak mjesta papa Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici “Radost evanđelja” (Evangelii gaudium) spominje susret i susretanja.

Primjećujući da se vjernici pred proslavom otajstva Božića i ove godine nalaze sa svime što žive: sa svojim nadama, svojim dvojbama i nesigurnostima, sa svojim radostima i zadovoljstvima, kardinal ističe: „Vjera, važnost koje smo razmatrali tijekom Godine vjere, urasla je u tkivo naših iskustava i prožela okolnosti koje pokazuju društvene promjene u širokome rasponu od antropoloških do gospodarskih pitanja”. „U svemu tome nije stran osjećaj da u takozvanoj zapadnoj civilizaciji živimo razdoblje koje ne uspijeva pronaći svježinu; kao da je narušena i iscrpljena nutarnja snaga koja održava cjelinu. Čini se da baš tu treba tražiti polazišta uznemirujućih tragova nesuglasica koje lako prelaze u sukobe svake vrste. Ispod površinskoga sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati. Sve to rađa plodovima međusobnih razilaženja, udaljavanja i razdora”, upozorava kardinal, poručivši da se tomu suprotstavlja otajstvo Božića koje je puno više od prigodnoga slavlja po kojem bi se uspjelo oživjeti lijepe osjećaje i na trenutak pobjeći od težine svakidašnjih briga. „Božić je poveznica, točka ponovnoga početka, da bi se bolje razumjela vrijednost ljudske osobe i stvorenoga svijeta, kao i vrijednost ljudske povijesti. Kristovo utjelovljenje je uporište za nove polete, i nakon kušnja i poraza. Božić je susret Boga i čovjeka”, ističe kardinal.

Ističući kako je susret izazovna stvarnost za vrijeme u kojemu živimo, kardinal primjećuje da dok na svim razinama osjećamo sve šire mogućnosti uporabe novih sredstava, da bismo bolje komunicirali, vidimo da je u opasnosti i sama vrijednost susreta. Zbog toga je stavio poseban naglasak na susrete koji se događaju u krilu župne zajednice. „Župa treba očitovati predivnu mrežu raznih vjerničkih susreta”, ističe zagrebački nadbiskup te poziva sve da porade na tome kako bi župni prostori bili istinska i ugodna susretišta braće i sestara u Kristu, uvijek otvorena svima koji traže Boga, „jer nitko nije isključen iz radosti koju donosi Isus”. Kardinal posebno ističe da pokrenuta i dobro prihvaćena inicijativa kateheza za odrasle, organizirana po župama Zagrebačke nadbiskupije, omogućuje vjernicima da se susreću, da zajedno produbljuju određene teme, da izmjenjuju misli i stavove, da se međusobno bolje upoznaju, da grade zajedništvo, kako bi bili jedni drugima od potpore u vjerničkom životu i svjedočenju.

Evanđelje, prema kardinalovim riječima, ima svoju društvenu dimenziju. „Današnji nam svijet nameće obrambene stavove: sumnjičavost, nepovjerenje, strah od drugih, strah da ćemo izgubiti svoju privatnost. Nasuprot tome kršćanski nas ideal poziva na nadilaženje tih zapreka. Kršćanin je po vjeri pozvan uvijek se iznova upuštati u rizik susreta s drugim, s njegovim radostima i nadama, bolima i tjeskobama”, poručuje kardinal.

„Dok u našoj hrvatskoj domovini često slušamo vapaje za razumijevanjem, za osjetljivošću i za sigurnošću, nismo oslobođeni onih gibanja koja se opiru preobražavajućemu Susretu, začetomu u krilu Blažene Djevice Marije i rođenom u Betlehemu. On nije došao samo za neke, nego za sve, a susret s Njim se događa u svakome srcu koje prihvaća svjetlo Istine”, ističe kardinal, poručivši da slavlje Rođenja Gospodinova traži otvorenost, jednostavnost i poniznost, a onaj tko se zatvara u sebe ostaje uskraćen za ljepotu susreta.
U božićnoj poruci zagrebački nadbiskup poziva sve vjernike, misleći posebno na sve koji trpe i osjećaju težinu života, na osobni susret s Božićem, a to je, prema njegovim riječima, najkraći put do radosti – „za nas osobno i za ljude koje susrećemo”.

Svim vjernicima i ljudima otvorenima za Božju ljubav; obiteljima, očevima i majkama, djeci i mladima, djedovima i bakama, kardinal Bozanić od srca je zaželio sretan i blagoslovljen Božić te radosnim susretima s Bogom ispunjenu novu 2014. godinu.

Božića poruka kardinala Bozanića predstavljena je na konferenciji za novinare 18. prosinca u prostorijama pastoralnih ureda u Branjugovoj ulici u Zagrebu. Božićnu poruku predstavili su pročelnik nadbiskupijskog Tiskovnog ureda Ivica Budinšćak i voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc koji su zahvalili novinarima na dosadašnjoj suradnji.

IKA