Sally

Sally Read sve je popularnija u svijetu poezije, a njezin izdavač ovu bivšu psihijatrijsku medicinsku sestru opisuje kao pripadnicu nove generacije mladih pjesnika koji formiraju budućnost britanske poezije.

Kako izvještava Ewtn, a prenosi laudato.hr, Sally sada živi u talijanskom primorskom gradiću Santa Marinella sa suprugom i kćeri. Upravo je tamo počela njezina priča o obraćenju dok je pisala antologiju o svojim iskustvima u radu sa psihijatrijskim pacijentima.

“Pišući tu knjigu, postala sam jako svjesna kako ne znam gdje se u tome nalazi duša i postoji li uopće, i to me izluđivalo”, prepričava Sally. Kaže da ju je to dovelo do diskusije, ponekad i žestoke, s jednim kanadskim svećenikom koji je također u to vrijeme boravio u tom gradu.

“I dok sam s njim razgovarala o tome postoji li uopće Bog, odjednom sam dobila osjećaj da je Bog najveći pjesnik i najveći Stvoritelj, a da sam ja tek Njegov instrument”, prisjeća se Sally i dodaje kako je nakon tog saznanja nazvala svećenika na telefon i rekla mu – mislim da je ipak nisam ateist. Ipak i dalje je odbijala prihvatiti kršćanstvo, govoreći svećeniku da je nikad neće obratiti.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

“Bio je jako strpljiv i jako dobar i govorio mi ‘Krist će te obratiti, ne ja'”, opisuje Sally.

Istaknula je da je odrasla u strogom antireligijskom okruženju, a da se odjednom sve to okrenulo naglavačke što joj je izazvalo veliku emotivnu traumu. Njezin nemir odjednom je prekinuo odlazak u lokalnu katoličku crkvu. “Sva u suzama gledala sam u ikonu Isusa Krista i govorila ‘ako si tamo, moraš mi pomoći’. I onda se dogodilo nešto što je teško objasniti, ali činilo se kao da me nešto doslovno podiglo, moje suze su prestale i osjetila sam neku prisutnost. Od tada sam znala da je život posvećen Isusu Kristu i da nema ničeg drugog.”

Naravno da se svemu tome usprotivila njezina obitelj i poznanici iz svijeta umjetnosti, ali Sally kaže da je sada sretnija no ikad.

Što se tiče pisanja, njezina treća antologija poezije treba izaći ove godine.

Laudato.hr