Prije tri tjedna zanimljiva vijest kružila je katoličkim i svjetovnim medijima. Mnogi su izvještavali o navodnom čudu u župi sv. Franje Ksaverskog u Kearnsu (Utah, Sjedinjene Američke Države) kada je nakon tri dana posvećena hostija prokrvarila.

Naime nakon mise, svećeniku je vraćena jedna nekonzumirana hostija koju je potom, prema pravilima, ostavio u čaši vode kako bi se razgradila. Obično je hostiji potrebno nekoliko minuta kako bi se razgradila, međutim nakon tri dana posvećeni kruh je još uvijek plutao, a na njemu se pojavila crvena mrlja kao da krvari.

Uskoro je župna crkva bila prepuna vjernika koji su dolazili i molili se pred hostijom. Međutim, kako i dolikuje, upravitelj biskupije pozvao je da se hostija preda biskupiji Salt Lake City koja ju je potom poslala na ispitivanje kako bi se utvrdilo je li u pitanju čudo ili se radi o gljivičnoj infekciji, pojavi koja se može dogoditi u slučajevima kada hostija padne na pod.

“Monsinjor Colin F. Bircumshaw, biskupijski upravitelj, uspostavio je ad hoc komisiju s pojedincima iz različitih polja kako bi istražili navedeni događaj”, izjavio je monsinjor M. Francis Mannion, predsjednik spomenute komisije, nastavivši: “Kakav god bio ishod istrage, možemo iskoristiti ovo vrijeme kako bismo obnovili našu vjeru i odanost najvećem čudu – stvarnoj prisutnosti Isusa Krista koje se događa na svakoj svetoj misi.”

Nedavno je National Catholic Register razgovarao s monsinjorom Francisom Mannionom o navedenom slučaju.

“Tek smo na početku (istraživanja op.a.). Ona (biolog, op.a.) provodi najednostavnije testove kako bi utvrdila radi li se o ljudskoj krvi”, rekao je mons. Mannion nadodavši kako u slučaju potvrde da se radi o ljudskoj krvi predstoje druga istraživanja, a na kraju konačno “da” more reći i Sveta Stolica.

“Radi se o razboritosti. Stav je da cijeloj stvari priđemo s oprezom i poštovanjem”, rekao je monsinjor. Pritom je pozvao ljude da ostanu smireni naglasivši kako će rezultati biti objavljeni čim stignu.

Kako javlja isti portal, potreban je oprez kada se radi o sličnim slučajevima što dokazuju i podaci o “čudima” za koja se ispostavilo da su najobičniji prirodni fenomeni. Naime u gradovima St. Paul i Dallas slična “krvarenja” imala su uzrok u gljivicama koje su se nastanile na hostiji.

S druge strane Crkva je priznala nekoliko slučajevima u kojima je hostija neobjašnjivo postala tijelo i krv, time potvrdivši nauk Crkve o transsupstancijaciji tj. o stvarnoj Kristovoj prisutnosti.

Najpoznatije od njih svakako je ono u Lancianu u Italiji iz 8. stoljeća, koje je ostalo očuvano više od 1300 godina bez ikakve posebne zaštite.

Mnogo bliže našem vremenu jest čudo koje se dogodilo u Buenos Airesu za vrijeme dok je papa Franjo bio pomoćni biskup u tom gradu. Oskvrnuta hostija u vodi pretvorila se u meso i krv što su potvrdila i istraživanja (više o tome možete pročitati OVDJE)

U Hrvatskoj je također poznato euharistijsko čudo iz Ludbrega u kojem se prije 600 godina posvećeno vino pretvorilo u krv, što je posebnom bulom potvrdio i papa Leon X.

Tino Krvavica | Bitno.net