Nakon što je čuo tužnu vijest, biskup Thomas J. Tobin odmah je kontaktirao lokalne vlasti kako bi ponudio „pristojan i primjeren pokop“ abortiranog djeteta, te pozvao vjernike na molitvu za njegove roditelje. Nakon završene istrage, tijelo malenog djeteta, starog samo 20 tjedana, predano je biskupiji, te uz jednostavan i dostojanstven obred pokopano na groblju za djecu.

Maleni Franjo ime je, naravno, dobio u čast pape Franje. Tako ga je nazvao biskup Tobin želeći podsjetiti na Papine riječi o žalosnoj „kulturi odbacivanja“.

– Ovo dijete snažan je podsjetnik na kulturu odbacivanja o kojoj tako jasno govori papa Franjo. Papa nas je podsjetio da svako nerođeno dijete ima Isusovo lice – kazao je biskup, te izrekao molitvu za djetetove roditelje kako bi ih Bog „podigao i pomogao im u njihovoj, kakva god bila, teškoj situaciji i trpljenju koje ih je dovelo do takve odluke“.

Iako je mnogo toga o ovom djetetu nepoznato, jedna je stvar sigurna, a na to je podsjetio i biskup Tobin:

– Znamo da je ovo dijete Božje, stvoreno na sliku i priliku Božju i u tom smo duhu poštovanja prema ovom djetetu i svoj ovdje pokopanoj djeci, kao i svoj djeci stradaloj od pobačaja, zajedno okupljeni – rekao je biskup.

Na sprovodu su bili i članovi lokalnih pro-life udruga kako bi odali počast i dostojanstvo svakom životu.

– Dolazit ćemo ovamo u listopadu i svibnju, mjesecima pobožnosti, te pozivati ljude da nam se pridruže u molitvi krunice za malenog Franju i svu djecu pokopanu na ovom groblju – kazao je Carol Owens, predsjednik Udruge za život i obitelj.

Osobito dirljiv trenutak bila je molitva bračnog para koji je nedavno, u spontanom pobačaju, izgubio dijete. Položivši buket žutih krizantema na grob malog Franje, kleknuli su kako bi izrekli svoje molitve i odali poštovanje svoj prerano preminuloj djeci. Unatoč tuzi koju osjećaju, Danielle i Distefano Moniz vjeruju kako je njihova kći Faith (Vjera), baš kao i maleni Franjo, sretna u nebeskoj domovini:

– Samo tako možemo preživjeti ovo što prolazimo – vjerujući da je kod Boga. Nemamo li vjeru, nemamo ništa. Jedino to nas drži.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net