Katoličke crkve i institucije u Mumbaiju otvorile su svoja vrata kako bi smjestile tisuće poplavom pogođenih stanovnika najmnogoljudnijeg indijskog grada.

Nadbiskup Mumbaija, kardinal Oswald Gracias, i biskup susjednog Kalyana, Thomas Elavanal, zatražili su prošlog ponedjeljka od svećenika svojih biskupija da pomognu ugroženim ljudima.

Mnogi od njih bili su među tisućama putnika koji nisu mogli napustiti grad, budući da su tračnice vlakova potopljene nakon obilnih kiša.

“Nekoliko crkava i drugih institucija u Mumbaiju i njegovoj okolici djelomično su potopljeni u poplavi koja je uslijedila nakon što je u gradu nekoliko dana neprestano padala kiša”, rekao je vlč. Nigel Barett, glasnogovornik Mumbajske nadbiskupije.

“Ljudima je savjetovano da se presele u sigurnija mjesta ili u naše crkve i škole koje su na povišenom”, rekao je.

Prema službenim podacima, petero ljudi je poginulo otkako je obilna kiša počela padati, a njih još 35 je poginulo tijekom monsuna koji su prošlog mjeseca zahvatili regiju.

Komadi porušenih objekata i drveća izazvali su zastoje u prometu kao i nestanak struje u mnogim dijelovima grada.

“Otvorili smo vrata svih naših crkvi kako bismo smjestili poplavom pogođene ljude”, rekao je vlč. Emmanual Kadankavil, generalni vikar Kalijanske biskupije.

Biskupija je u lokalnim medijima i na društvenim mrežama objavila imena i kontakt brojeve župnih svećenika kako bi “omogućili ljudima koji su u odsječenim dijelovima grada da potraže pomoć”, rekao je Kadankavil za Ucanews, dodavši da su se župljani pobrinuli za hranu i osnovne potrebe onih koji su smješteni u crkvama.

Ivo Džeba | Bitno.net