BiskupiFoto: IKA
U beogradskoj Patrijaršiji biskupe Škvorčevića i Uzinića primio je 7. kolovoza srpski patrijarh Irinej. U biskupskoj pratnji bili su nadbiskup Hočevar, njegov generalni vikar fra Leopold Rochmes, kancelar dr. Milutin Novaković te župnik župe sv. Terezije Avilske u Požegi Ivica Žuljević. Biskupe je na ulazu u Patrijaršiju dočekao šef patrijarhova kabineta, vikarni episkop Andrej Cilerdžić. U dvorani prijema nadbiskup Hočevar predstavio je biskupe patrijarhu, nakon čega im je on uputio riječi srdačne dobrodošlice.

Biskup Škvorčević zahvalio je na pažnji koju patrijarh iskazuje dvojici hrvatskih biskupa ovim susretom, spomenuo snagu poruka koje je srpski patrijarh uputio prigodom nedavnoga posjeta Zagrebu, podsjetio na značenje susreta delegacija Katoličke crkve na čelu s kardinalom Kuharićem i Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Pavlom tijekom nedavnoga rata na kojima je osobno sudjelovao, spomenuo rad mješovitih komisija dviju Crkava i vlastito iskustvo s obzirom na liječenje rana uzrokovanih nedavnim ratom, organiziranje Dana čišćenja pamćenja i spomena mučenika i program koji se toga Dana održava u Jasenovcu, bratski odnos sa slavonskim episkopom Savom te nastojanja da mu bude na pomoć u teškom stanju njegove eparhije. Zauzeo se za pronalaženje mogućnosti da se u novim okolnostima nastavi dijalog i susretanje između dviju Crkava na razini mješovitih komisija ili na neki drugi način kako bi se međusobnim boljim poznavanjem dokidale predrasude, promicalo pomirenja i rješavali postojeći pastoralni problemi.

Biskup je zaključio da to “ne može učiniti nitko drugi umjesto nas”. Patrijarh Irinej istaknuo je kako je “teško protumačiti činjenicu da je u prošlom stoljeću na našim prostorima tako silovito progovorilo zlo među dvama narodima i da su u to bili uključeni i ljudi koji su se priznavali kršćanima i pripadnicima naših Crkava”, da je to ostavilo teške tragove i kako je jedino po susretu, razgovoru i dijalogu moguće nadvladati to stanje u kršćanskom duhu, “u svijesti da nam je isti Isus Krist, evanđelje i svete tajne”. U razgovoru su spomenute i neke poteškoće koje stoje na tom putu, ali i odlučnost da se od njega ne odustane.

Biskup Uzinić prikazao je patrijarhu nastojanja u Dubrovniku oko izgradnje povjerenja među vjernicima dviju Crkava, što ne ide lako nakon razaranja Dubrovnika u nedavnom ratu, pri čemu ima veliko značenje molba episkopa Grigorija Dubrovčanima da oproste zlo koje im je naneseno a jednako tako i njegova osobna molba upućena pravoslavnoj braći. Podsjetio je i na zajedničku molitvu te Dane kršćanske kulture u Dubrovniku na koje je pozvao i pravoslavne. Patrijarh Irinej je u razgovoru, među ostalim spomenuo patnju izbjeglih Srba iz Hrvatske koji se nalaze u Srbiji te istaknuo važnost omogućavanja njihova povratka. Biskupi su na primjeru Hrvata prognanih iz Banje Luke i drugih krajeva upozorili na složenost tog problema i zauzeli se da se putem crkvenog djelovanja još snažnije stvara pozitivno ozračje međusobnog prihvaćanja i pomirenja koje bi pomoglo da političari većom zauzetošću omoguće ostvarenje slobodnog povratka onih koji to žele.

Patrijarh Irinej predstavio je i program proslave 1700. obljetnice Konstantinova edikta o slobodi kršćana i pripreme u Nišu te je izrazio uvjerenje kako bi susret pape Benedikta XVI. s drugim patrijarsima pravoslavnih Crkava tom prigodom u Srbiji bio od velika značenja za uspostavljanje odnosa povjerenja i pomirenja među Crkvama na općoj razini, ali da u tom pogledu postoje određene poteškoće te se nada, unatoč kratko vremenu, da ih je još uvijek moguće prevladati.

Na kraju jednosatnog srdačnog i otvorenog razgovora biskup Škvorčević je patrijarhu Irineju uručio dvije srebrne medalje iskovane prigodom utemeljenja Požeške biskupije i njegova biskupskog ređenja i knjige a biskup Uzinić darovao je zlatnu medalju, mali kip sv. Vlaha i knjige. (ika/bitno.net)