“Očito je kako je biskup u potpunom suglasju sa načelima socijalnog nauka Katoličke Crkve i načelom slobode govora i vjerovanja, kada govori kako je pravo koje zahtijevaju neke žene jednako izravnom i slobodnom ubojstvu nerođenog djeteta”, napisala je sutkinja Olga Iglesias u svojoj presudi, obranivši tako temeljno ustavno pravo na slobodu govora i vjerovanja.

Biskup grada Alcalá de Henares mons. Reig Pla izazvao je žestoku reakciju feminističkih udruga kada je tijekom njihovih prosvjeda pod nazivom “Vlak slobode” u svojem otvorenom pismu usporedio spomenuti vlak sa vlakovima koji su milijune nedužnih odvozili u nacističke koncentracijske logore.

“Nazvati stvari pravim imenom za katolike predstavlja pravi izazov”, napisao je mons. Reig Pla dodavši kako je “Vlak slobode” zapravo “Vlak smrti” prešućenog holokausta – “izravnog i slobodnog ubojstva nevine, nerođene djece”.

Biskupove riječi udruga “Drugarice” (Les Comrades) nazvala je “teškom uvredom i javnim sramoćenjem s ciljem diskreditiranja žena i muškaraca koji, kao što to potvrđuju i Ujedinjeni Narodi, seksualna i reproduktivna prava smatraju ljudskim pravom”, no sutkinja Iglesias u svojoj je presudi odbacila ovakvu optužbu obranivši pravo na slobodu govora i iznošenje vlastitih razmišljanja i stavova, koliko god oni nekima bili uznemirujući ili uvredljivi.

Feministice su najavile žalbu smatrajući kako odluka suda odražava nerazumijevanje i manjak zanimanja da pravi smisao biskupovih riječi.

Podsjetimo kako ovo nije prvi slučaj da biskupi u Španjolskoj zbog svojih izjava završe na sudu. U veljači 2014. godine umirovljeni nadbiskup Pamplone kardinal Fernando Sebastián Aguilar, dospio je pod istragu španjolskog tužilaštva nakon što ga je gej i lezbijska aktivistička grupa Colegas prijavila zbog “govora mržnje” i to zato što je u razgovoru za malaški dnevni list Diario Sur izjavio kako je “homoseksualnost nepotpun oblik seksualnosti, budući da ona ima svoj ustroj i cilj, a to je rađanje djece”. Dvije godine prije, ista je aktivistička udruga podigla tužbu i protiv mons. Reig Pla i to nakon što je biskup u svojem govoru u katedrali rekao kako homoseksualci u noćnim klubovima u kojima upražnjavaju svoje istospolne odnose “ulaze u pakao”. Sud je, kao i u ovom posljednjem slučaju, zbog ustavnog prava na slobodu izražavanja odbacio optužbu protiv biskupa.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net