Indijski biskup Felix Anthony Machado u razgovoru za Radio Vatikan osvrnuo se na slučaj silovanja 17-godišnjakinje na dočeku Nove godine u New Delhiju. Samo nekoliko dana prije silovana je 23-godišnja studentica medicine, koja je preminula od posljedica tog nasilja. Slijedom tih događaja u Indiji je predložen zakon protiv seksualnoga nasilja. U međuvremenu, optuženima je za silovanje maloljetnice potrebno odrediti branitelje po službenoj dužnosti, jer nijedan odvjetnik, od njih 2500 prijavljenih u tamošnjem Okružnom sudu, nije prihvatio njihovu obranu.

Indijska je obitelj danas pod utjecajem globalizacije, a mladima nedostaje odgoj za vrijednosti i za etiku – istaknuo je biskup Machado. Svijet je previše usmjeren na konzumerizam i moralni relativizam. A u ovom slučaju, čini mi se da krivnja nije samo na onomu tko izvrši nasilje, nego je i na društvu koje često podcjenjuje život žene i djevojke – upozorio je biskup te dodao da ipak nije u cijeloj Indiji takvo stanje. Napomenuvši potom da se Katolička crkva u Indiji zauzima kako bi se suzbio taj mentalitet i takvo društveno ponašanje, biskup je istaknuo da je Crkva također uvijek govorila protiv neprijateljâ života.

Na slučajeve se nasilja izvršenoga prošlih dana u Indiji, u kojoj se – kako piše vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano – svakih 20 minuta dogodi jedno silovanje, osvrnuo i bombajski nadbiskup kardinal Oswald Gracias, te istaknuo da je protiv podcjenjivanja žena, te kako bi se učvrstio Kristov mir, potrebno Boga i kršćanske vrijednosti ponovno staviti u središte života, ponajviše sada, u Godini vjere. Strašan slučaj silovanja u New Delhiju, primjer je slabosti našega društva – istaknuo je kardinal te primijetio da se nasilje nad ženama obavlja i mnogo prije njihova rođenja, kada se slijedom pobačaja ženske djece, malena djevojčica ubije dok se nalazi na najsigurnijem mjestu na svijetu – u krilu svoje majke. (rv/bitno.net)