Justin Welby

Upravu Canterburyjskom nadbiskupijom Welby će svečano preuzeti 21. ožujka 2013. Welby je diplomirao u elitnoj školi Eton, pravnik je i teolog. Godine 1993., u dobi od 37 godina, zaređen je za svećenika, a za biskupa je posvećen u listopadu 2011. Od 2007. do 2011. bio je katedralni dekan u Liverpoolu. Prije ređenja radio je punih jedanaest godina kao menadžer u naftnoj industriji. U svojoj dušobrižničkoj službi ukazivao je na goruća socijalna žarišta. Oženjen je i ima petero djece.

Novi primas pripada evangeličkom crkvenom krilu. Kao što je i predviđeno, na mjestu canterburyjskog nadbiskupa izmjenjuju se anglokatolički orijentirani nadbiskup, kao što je bio Williams, i evangelički usmjeren poglavar. Nakon nešto liberalnijeg Williamsa, sada slijedi teološki više konzervativni primas. Između ostalog, Welby slovi kao protivnik mogućnosti sklapanja homoseksualnih brakova. U financijskoj krizi kritizirao je nedostatak socijalne odgovornosti u financijskom poslovanju.

Welby će biti 105. nadbiskup Canterburyja, otkako je papa 597. godine poslao sv. Augustina u Kent. U svojoj novoj ulozi on je kao dijecezanski biskup ujedno poglavar crkvene pokrajine Canterbury, primas cijele Engleske, rođeni član britanskog Doma lordova, kao i počasni poglavar anglikanskih zajednica u cijelom svijetu. Međutim, postoje razlozi da se te različite dužnosti jače razdvoje.

Velšanin Rowan Williams godine 2002. postao je prvi primas Engleske koji nije Englez. Kada je stupio na dužnost slovio je kao progresivni i liberalni intelektualac. Sukobi unutar anglikanskih zajednica u svijetu postupno su ga doveli u posrednički položaj između liberalnoga i konzervativnog krila. Presudna provjera njegova mandata dogodila se dopuštanjem ređenja žena za biskupe, odnosom prema svećenicima homoseksualcima i blagoslovom istospolnih zajednica. Williams u siječnju preuzima dužnost predavača na koledžu Magdalene u Canterburyju.

Welbyjeva karijera obilježena je dušobrižničkom službom u kojoj je ukazivao na žarišta gorućih socijalnih problema. Rad u naftnoj industriji nije ga ideološki zbližio s financijskim sektorom, nego baš naprotiv. U Parlamentu član je Odbora za nadzor banaka.

Promatrači od Welbyja, kao člana evangeličkog crkvenog krila, očekuju konzervativniji smjer od onoga kojim je krenuo liberalni Williams. Glede pitanja biskupskog ređenja žena, on zastupa srednji stav: izjašnjava se za, ali želi i protivnike ređenja umiriti kako bi očuvao jedinstvo Crkve. S tim su u vezi i pripreme za Lambetsku konferenciju 2018. u središtu njegove pozornosti. Riječ je o susretu svih anglikanskih biskupa iz cijeloga svijeta. Skup se održava svake desete godine, a prethodni susreti obilježeni su velikim raspravama o temama koje izazivaju podjele.

Anglikanska crkva diljem svijeta ima oko 77 milijuna vjernika. Izvan Velike Britanije postoji 26 anglikanskih crkvenih pokrajina, uključujući SAD, Australiju i sve važnije zajednice u nekoliko afričkih zemalja. Nadbiskup Canterburyja je “primus inter pares” (prvi među jednakima) te stoga nema stvarnu vlast unutar svih 26 nacionalnih Crkava. (ika/bitno.net)