Belgijanka Nancy Werhelst koja je prošla operaciju spola i promijenila ime u Nathan eutanazirana je u ponedjeljak u Bruxellesu nakon što je zatražila od doktora da joj okončaju život zbog psihološke krize u koju je upala nakon neuspješnih zahvata mijenjanja spola.

Werhlest je rođena u obitelji s tri brata, a roditelji su joj uvijek davali do znanja, kako je ispričala novinarima uoči svoje smrti, da su željeli još jednog sina. Werhlest je psihološke posljedice takvog tretmana osjećala cijeli život i željela je biti muškarac. Između 2009. i 2012. prvo je započela hormonalnu terapiju, a potom je prošla i operaciju spola. Međutim, nije bila zadovoljna rezultatima.

“Kada sam se pogledao u ogledalo, osjetio sam averziju prema svom novom tijelu. Moje nove grudi nisu izgledale kako sam želio, a moj penis pokazivao je simptome odbacivanja”, transseksualac je ispričao novinarima u razgovoru danom prije smrti.

Nakon toga Nancy je patila od depresije i podnijela zahtjev za eutanaziju koja je u Belgiji legalizirana od 2002. I on joj je odobren. Nakon što su dva liječnika to odbili, u bolnici u Bruxellesu smrtonosnu injekciju dao joj je Wim Distlemans, isti liječnik koji je prošle godine eutanazirao dvojicu gluhonijemih blizanaca koji su patili od bolesti koja ih je trebala oslijepiti, zbog čega su željeli smrt. I tada i sada Distlemans se poziva na to kako je sve u “skladu sa zakonom”, ali ovaj novi slučaj pokrenuo je u Belgiji raspravu o eutanaziji i zakonima koji definiraju uvjete pod kojima se obavlja i njezinu dostupnost koja je sve veća.

U 2012. zahtjev za eutanaziju podnijelo je čak 25 posto Belgijanaca više nego prethodne. Prošle godine u toj zemlji na taj način život je okončalo 1432 ljudi, od toga njih 50 iz “psiholoških razloga”. Trenutačna legislativa predviđa da onaj tko preda zahtjev za eutanaziju ima više od 18 godina, ali vlasti razmišljaju o spuštanju dobne granice ispod 18. To znači da bi i djeca koja pate od teških bolesti, ako to zatraže, mogla biti eutanazirana. U Nizozemskoj, primjerice, djeca od 12. godine mogu podnijeti zahtjev za eutanaziju, ali trebaju za to imati pristanak roditelja. Čini se kako i Belgija ide u tom smjeru.

Jakov Ivić | Bitno.net