Papa

Katolička crkva od pohoda pape Benedikta XVI. očekuje “libanonsko proljeće”. “Nadamo se i molimo da ovaj posjet bude istinsko proljeće za Libanon i regiju, za kršćane i muslimane”, rekao je predsjednik vijeća za pripremu pohoda biskup Camille Zaidan, kako je izvijestila libanonska državna novinska agencija NNA 22. kolovoza u Jouniehu.

Zaidan je odbacio nagađanja da bi Papin pohod mogao biti odgođen zbog sigurnosnih razloga. Unatoč sukobima u regiji planovi putovanja Benedikta XVI. i dalje su fiksni, odnosno Papa će Libanon pohoditi od 14. do 16. rujna, rekao je biskup.

Uoči Papina dolaska održavat će se molitvena okupljanja i islamsko-kršćanski susreti. Planirana su molitvena bdjenja 2. rujna u raznim crkvama u zemlji, kao i molitvena devetnica od 5. rujna, izjavili su biskup Zaidan i melkitski nadbiskup Zahleha Yuhanna Issam Darwich. Darwich je najavio i islamsko-kršćanski susret pod geslom “Susret svjetla”. Očekuje se više od tisuću sudionika koji pripadaju različitim vjeroispovijestima. Događaj će se održati 12. rujna u Bejrutu.

U pismu upućenom svim župama apostolski vikar latinskih katolika u Libanonu Paul Dahdah pozvao je svoje vjernike da se “na svim razinama” priprave za Papin pohod. Pogotovo bi mladi trebali sudjelovati na pripremnim susretima i na događanjima tijekom Papina posjeta Libanonu.

U petak 14. rujna slavi se svetkovina Uzvišenja sv. Križa, a u Libanonu se uoči tog blagdana tradicionalno pale veliki krijesovi. Katolici su pozvani da 13. rujna na krovove svojih kuća iznesu zapaljene svijeće posebno dizajnirane za Papin pohod.

Sigurnosna situacija u Libanonu i dalje ostaje napeta. U noći između 21. i 22. kolovoza ponovno su izbili sukobi između šijita i sunita. “Nacionalna islamska skupština” pozvala je sve strane u sukobu na žurno primirje. U ponedjeljak 20. kolovoza navečer došlo je do najtežih sukoba od završetka građanskog rata. Prema medijskim izvješćima najmanje deset osoba je poginulo, a više od stotinu ih je ranjeno.

Unatoč napetoj situaciji Vatikan je 20. kolovoza potvrdio da papa Benedikt XVI. ne mijenja svoj plan pohoda. Libanonski su mediji izvijestili da je 22. kolovoza papamobil stigao u Bejrut. Povod Papina putovanja je predstavljanje završnog dokumentu Biskupske sinode za Bliski istok. Osim glavnog grada Bejruta 85-godišnji Papa želi posjetiti i mjesta Baabda, Bzommar, Bkerke, Harissa i Charfet. (ika/bitno.net)