svećenik

O. Joseph Anselmo Mnagwaba i dalje se nalazi u teškom stanju nakon što su na njega prije nekoliko dana nepoznati počinitelji u Stone Townu na otoku Zanzibaru bacili kiselinu.

Kako je medijima pojasnio biskup Zanzibara Augustine Shao, kiselina koja je bačena na svećenika nanijela je duboke rane na njegovoj koži što neprestano komplicira njegovo zdravstveno stanje. O. Mnagwaba, koji inače predvodi zajednicu mladih u glavnom gradu otoka koji je pokrajinom Tanzanije, napadnut je prošli tjedan dok je izlazio iz internet caffea. Riječ je o još jednom u nizu napada na kršćane koji su se dogodili na Zanzibaru u nekoliko zadnjih tjedana, pokrajini gdje su napetosti između muslimana i pripadnika drugih vjera sve veće. Biskup Shao je za vatikansku agenciju podsjetio na druge napade na svećenike – o. Ambrose Mkende teško je ranjen na Božić, a ranije je u veljači ubijen o. Evarist Mushi. Nedavno su na Zanzibaru kiselinom napadnute i dvije mlade Britanke koje su volontirale na otoku za humanitarne organizacije, a u napadu pretrpjele teška oštećenja kože.

Biskup Shao pojasnio je kako je politička situacija na otoku iznimno napeta, te kako pojedine islamističke stranke čine sve kako bi Zanzibar odcijepili od Tanzanije. Na otoku je, nastavlja biskup, u zadnje vrijeme pojačana antikršćanska propaganda koju islamistički ekstremisti šire u institucijama. Ti ekstremisti, tvrdi Shao, nisu domicilno stanovništvo nego ljudi koji su došli iz inozemstva ili, pak, domaći stanovnici koji su se školovali u inozemstvu i tamo došli u dodir s ekstremizmom. U svemu tome, najviše su na udaru katolici, pa su u zadnje vrijeme osim napada na svećenike islamisti uništili i četiri katoličke crkve na otoku.

J.I. | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]