Obitelj

“Priručnik se služi lažnim činjenicama o obiteljskim formama i preslabo razlučuje stvari te nekritično predstavlja protuzakonite prakse”, rekao je za austrijsku agenciju Kathpress Günter Danhel iz Instituta braka i obitelj (IEF). Njegov je prijedlog da se zaustavi uporaba brošure te da se u suradnji s roditeljima napravi novi priručnik, što je bio i jedan od prijedloga zastupnika u parlamentu 27. studenoga. Ministrica obrazovanja Claudia Schmid istog je dana za austrijski radio Ö1 izjavila da će pojedinosti u brošuri biti ispravljene, ali da čvrsto stoji uz priručnik.

Središnja tema Danhelovih kritika odnosi se na niz argumenata u brošuri koji istospolne, transseksualne i interseksualne načine zajedničkog života predstavljaju jednako vrijednima kao i klasičnu obitelj koju čine majka, otac i djeca. Danhel ističe kako “u Austriji tri četvrtine djece mlađe od 18 godina živi sa svojim biološkim roditeljima”.

Brošura biološko roditeljstvo gotovo izjednačava s posvajanjem, s umjetnom oplodnjom, s kupnjom sperme iz banke ili s dogovornim začećem s dobrim prijateljem. Navodi kao prihvatljivo i surogat majčinstvo, iako je ono u Austriji zabranjeno.

Danhel naglašava da brošura nije primjerena dobi djece, da osobu djeteta ne uzima kao fizičko-mentalno-duhovnu cjelinu, a ne štiti ni ljudsko dostojanstvo djece.

“Roditelji imaju pravo glasa u školskom spolnom odgoju”, istaknuo je odvjetnik Petar Pitzinger, član upravnog odbora austrijskog Instituta za obiteljske studije. 1990. godine Ministarstvo obrazovanja je u svom još važećem ukazu spolni odgoj nazvalo “primarnom zadaćom onih koji se brinu o izobrazbi”. Škole u svom radu trebaju “sveobuhvatno produbljivati i zajedno ispravljati” ono što je potrebno u tom programu, pri čemu je predviđena i stalna suradnja roditeljskog doma. “Na roditeljima je, stoga, da svoja prava u školskom spolnom odgoju shvate ozbiljno”, rekao je Pitzinger. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com