Kampanja

Ateistička kampanja u Poljskoj iza koje stoji politička stranka Pokret Palikota (Ruch Palikota) lublinskog poduzetnika Janusza Palikota nema nikakav utjecaj na javno mnijenje i riječ je o bezuspješnim pokušajima kontroverznog političara da povrati popularnost koja je u velikom padu. To je jednodušna ocjena analitičara, čak i onih koji bi mogli biti skloniji anticrkvenim stavovima na kojima Palikot gradi veći dio svoje političke karijere.

Ruch Palikota na zadnjim je parlamentarnim izborima, održanim u listopadu 2011., osvojio oko 10 posto glasova, dobio 40 zastupnika, i tada je bio proglašen iznenađenjem izbora. Stranku je nekoliko mjeseci prije izbora osnovao Janusz Palikot, nekadašnji član vladajuće Građanske platforme (PO) iz koje je izašao nakon što je premijer Donald Tusk oštro kritizirao neke njegove skandalozne izjave. Posebice onu kada je Palikot rekao da je glavni krivac za pad predsjedničkog zrakoplova u Smolensku u travnju 2010. – poginuli predsjednik Lech Kaczynski, nakon čega su u PO-u shvatili da im poduzetnik donosi više problema nego koristi.

Nakon što je neizravno istjeran iz PO-a, Palikot je zahvaljujući svojim financijskim mogućnostima (bogatstvo je stekao na trgovini alkoholnim pićima) mogao dopustiti sebi osnivanje nove stranke i organiziranje jake promotivne kampanje. Njegova strategija bila je jasna – okupiti sve društvene snage koje su, svaka iz svojih razloga, okrenute protiv Katoličke crkve u Poljskoj. Pri tome nije vodio previše računa o možebitnim dubljim programskim odrednicama koje bi te snage spajale i napravile od njih nešto ozbiljnije od jednokratnog političkog projekta ulaska u Sejm. Kako bilo, preko Palikotove izborne liste Poljska je dobila svog prvog homoseksualnog i transseksualnog zastupnika u Sejmu, a njegov zastupnički klub odmah je izašao s nizom očekivanih inicijativa – uklanjanje križa iz Sejma, legalizacija abortusa i marihuane, dijeljenje kontraceptivnih sredstava u poljskim školama i sličnim.

Zapadni liberalni mediji dobili su svoga novog heroja – borca za sekularizaciju “katoličke Poljske”, a mediji u Hrvatskoj također su objavljivali (što čine i danas) afirmativne portrete političara koji je trebao promijeniti “ultrakatoličke Poljake”.

“Potpuno mi je nejasan ovaj interes koji inozemni mediji imaju za tog čovjeka”, rekao nam je u razgovoru krajem prošle godine ugledni poljski sociolog Pawel Spiewak.

“Riječ je o čovjeku koji je u prošlosti često mijenjao stajališta. Sada ima novo lice i njegov odabir politike sekularima nema nikakve veze s njegovim svjetonazorom, nego politikantskom kalkulacijom kupovanja glasova. Njegov klub u Sejmu čine slučajno odabrani ljudi potpuno različitih orijentacija i pri prvom većem konfliktu, taj će se klub raspasti. Ruch Palikota je, po mom mišljenju, primjer nove vrste populizma. Ne socijalnog kakvo smo imali nekada, nego liberalnog populizma. Njegova stranka nema budućnost”, analizirao je Spiewak koji nam je rekao i kako mu je teško povjerovati u anticrkvena stajališta čovjeka koji je nekada financirao objavljivanje katoličkih novina Ozon i izjavljivao kako redovito odlazi “meditirati na svetu goru Atos” (planina na sjeveru Grčke na kojoj se nalazi nekoliko pravoslavnih manastira).

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Projekcija poljskog sociologa o budućnosti Rucha Palikota izrečena nedugo nakon ulaska te stranke u Sejm pokazala se potpuno točnom. Potpora Palikotovoj stranci u godinu dana se prepolovila. S nekadašnjih 10 posto ona je pala na trenutačnih 5 posto, što znači da se nalazi negdje na razini potrebnoj stranci da uopće uđe u Sejm. Nastavi li se taj trend pada, Palikot će uskoro otići na marginu političkog života u Poljskoj.

Toga je svjestan i on, pa zato nastavlja financirati kampanje koje bi mu, po njemu, mogle vratiti popularnost. Takva je i ona nedavna s plakatima “Ne vjeruješ u Boga? Nisi sam” i “Ne ubijam, ne kradem, ne vjerujem”. Plakati s takvim napisima pojavili su se u nekoliko poljskih gradova, a unatoč potpori dijela liberalnih medija koji te kampanje prikazuju kao nešto što ima sve veću potporu građana, istina je sasvim drugačija.

“Erupcija antiklerikalizma dotiče jako mali broj Poljaka. Antiklerikalizam je u trendu, mediji ga prakticiraju, Ruch Palikota ga zastupa, ali mijenja li on nešto u Poljskoj? Mislim da uopće ne”, izjavio je sociolog Tadeusz Szawiel sa Sveučilišta u Varšavi. Prema njegovim spoznajama, generalna slika stanja vjerskih osjećaja u Poljskoj i odnosa prema Crkvi nije se promijenila.

Dnevni list Rzeczpospolita nedavno je objavio podatak koji također govori o tome kako je katoličanstvo u Poljskoj daleko od bilo kakve “krize” – ove godine u sjemeništa je ušlo 880 kandidata za svećenstvo, što znači da će na kraju godine vjerojatno biti više kandidata nego prošle kada ih je bilo 906. Pretprošle godine u sjemeništa je ušlo 876 kandidata i taj je broj već nekoliko godina na istoj razini što jasno govori da političke kampanje financirane poduzetničkim novcem nisu nimalo promijenile odnos Poljaka prema Katoličkoj crkvi.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Foto: Shutterstock.com